Siste nytt

Tre råd til deg som snart skal reise

24. juni, 2021

Å reise eller ikke reise, det er spørsmålet for mange for tiden. Forbrukerrådet oppfordrer alle reiselystne om å ta forholdsregler når man planlegger en reise nå.

Myndighetene har åpnet for mer reising over landegrensene fra den 5. juli. Med flere vaksinerte, synkende smittetall og åpnere grenser er fristelsen til å besøke slekt og venner, ta i bruk fritidseiendommen eller oppsøke et annet reisemål utenfor Norges grenser stor. Mange vurderer eller planlegger nå å reise utenlands, selv om anbefalingen fra Regjeringen fortsatt er å ta sommerferien 2021 hjemme i Norge.

– Forbrukerrådet har hele tiden oppfordret til å følge myndighetenes råd. Når det gis grønt lys for reiser til Europa, regner vi med at mange vil benytte seg av muligheten. Vår oppfordring til dere som bestiller nå, er å passe på at dere har mulighet til å avbestille – enten gjennom forsikringen, i billetten eller hotellbestillingen – uten å tape penger dersom noe uforutsett skulle skje eller at koronasituasjonen endrer seg, sier Pia C. Høst, avdelingsdirektør for forbrukerrettigheter i Forbrukerrådet.

Regjeringen understreket at situasjonen fortsatt kan endre seg på kort varsel da de la fram planene for tredje trinn av gjenåpningen. Det innebærer at grønne land igjen kan bli gule eller røde ved kraftig økt smitte, om det dukker opp en mutasjon eller ved kapasitetsproblemer i helsevesenet.

– Smittesituasjonen varierer fortsatt fra land til land, og lokale regler og retningslinjer vil være noe forskjellige. Du bør sette deg like grundig inn i reglene der du skal reise som til råd og anbefalinger fra myndighetene her hjemme, sier Høst.

Strand.Foto

Forsikringen dekker mer

De fleste reiseforsikringene dekker nå hendelser mens du er på reise i EU, Schengen og Storbritannia, uavhengig av om landet er rødt eller grønt. Men statusen til landet ved bestilling er fortsatt avgjørende for om du kan avbestille reisen eller ei. Forbrukerrådet ber reiselystne om å sjekke sin forsikringsavtale, og husk at land utenfor Europa fortsatt er røde.   

– Før du bestiller reise, anbefaler vi at du sjekker hva som gjelder for din reiseforsikring. Her vil det være nyanseforskjeller i dekningen. De fleste reiseforsikringene gjelder nå fullt ut, selv om du reiser til et rødt land i Europa. Dette er i motsetning til tidligere, da koronarelatert sykdom var unntatt. Vær obs på at ulike typer utgifter, som for eksempel merutgifter som følge av forsinkelser eller karantene ved grensepasseringer, som regel ikke dekkes, understreker Høst. Sjekk hvilke forbehold og unntak som gjelder med din forsikring.

Bruk kort når du betaler

Forbrukerrådet anbefaler å betale for reisen med kort, siden dette gir en ekstra sikkerhet.

– Ett tips for de som ønsker å bestille reise nå er å benytte kreditt- eller debetkort, for da er du sikret om selskapet skulle gå konkurs eller du ikke får tilbake pengene ved kansellering, slik vi har sett eksempler på under pandemien, avslutter Pia C. Høst.

Les mer om kortreklamasjon her.

Tre ting å huske på

  1. Følg myndighetenes råd og anbefalinger.
  2. Sjekk grundig hva som gjelder for din reiseforsikring.
  3. Betal sommerferien med kort.
Bengt- Eigil Ruud.Foto

Bengt-Eigil Ruud

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter, bolig og dagligvare

Abonner på vårt nyhetsvarsel