Forside > Siste Nytt > Ulovlig betalingspraksis på sykehus
Forbrukerrådet har den siste tiden fått henvendelser fra pasienter som nektes å betale med kontanter på sykehus. De får i stedet med seg en faktura med høyt gebyr.

– Sykehusenes betalingspraksis er urimelig for de pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på noen annen måte, sier fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Noen av pasientene som ikke har mulighet til å betale på annet vis, er gjerne allerede sårbare forbrukere. For eksempel rammer praksisen eldre og asylsøkere, som ikke har mulighet til å opprette egen nettbankbasert betalingsordning.

Lommebok med kort.Foto.

Foto: Jubafilm

Verst for de som trenger det mest

De pasientene som er avhengig av jevnlig å benytte seg av helsetjenester, blir hardest rammet av fakturagebyrene. Pasienter som er kronisk syke og avhengige av å betale kontant, vil kunne ende opp med langt tynnere lommebok.

– Når antallet fakturaer blir mange, vil kronisk syke kunne sitte igjen med et betydelig samlet gebyrbeløp, sier Vie.

Ulovlig praksis

Forbrukerrådet mener sykehusenes betalingspraksis er ulovlig. Selv om det blir stadig mer vanlig å betale med kort eller via nettbank, er lovens utgangspunkt at man fortsatt skal kunne betale kontant hos betalingsmottaker.

– Dersom det av sikkerhetsmessige årsaker ikke lar seg gjøre å ha en kasse for kontantbetaling, må sykehusene gi pasientene muligheten til å betale på en kostnadsfri måte, for eksempel ved å gi ut en faktura uten gebyrer, forteller Vie.

Forbrukerrådet har sendt brev til helse- og omsorgsministeren, og bedt departementet om å rydde opp i den ulovlige praksisen på sykehus, lege- og tannlegekontor.

Maren Van Buren Struksnæs.Foto
Maren Van Buren Struksnæs
Kommunikasjonsrådgiver
(+47) 404 91 804
maren.struksnaes@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker