Du kan spare mye penger ved å ha et bevisst forhold til strømavtalen din.
Hvilke strømavtaler finnes?
- Spotpris
- Fastpris
- Variable avtaler
Velg riktig avtale med strømpris.no
Du kan spare mye penger ved å velge riktig strømavtale. Strømpris.no er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Den skal gjøre det enkelt å sammenligne priser og finne de beste strømavtalene. Alle som selger strøm til privatpersoner i Norge må registrere sine priser på strømpris.no.
Når du har funnet avtalen du ønsker, tas du til avtalen på nettsiden til strømselskapet. Det tar vanligvis 3-4 minutter å bytte strømavtale og ca 14 dager før ny avtale trer i kraft. Finn avtalen som passer deg best på strømpris.no.
Forskjell på strøm og nettleie
Strøm er det du betaler for ditt strømforbruk. Prisen kan du forhandle gjennom å velge ulike strømavtaler. Strømprisen er regulert av kraftbørsen hver time, og det er påslaget fra strømselskapet som avgjør om du har en dyr eller billig avtale.
Nettleie betaler du til nettselskapet for at de skal frakte strømmen til deg. Det er en pris du ikke kan forhandle. Du finner mer informasjon om nettleie på nettsidene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Noen får dette på samme faktura, mens andre får to ulike fakturaer for strømforbruk og nettleie.
Hva er en spotprisavtale?
Historisk har du kommet best ut med en god spotprisavtale. Hvis du velger en spotprisavtale anbefaler vi at du velger en avtale med minst 12 måneders prisgaranti på strømpris.no. Da risikerer du ikke at prisen blir satt opp innen kort tid.
En spotprisavtale følger markedsprisen på strøm som fastsettes av kraftbørsen. Prisen varierer fra time til time. I tillegg til markedsprisen betaler du et påslag og/eller et fastbeløp som bestemmes av strømselskapet. Siden strømprisen er regulert av kraftbørsen, er det påslaget og fastbeløpet som avgjør om du har en dyr eller billig avtale.
De fleste spotprisavtalene som selges i dag er timespotavtaler. Du betaler da markedsprisen på strøm den aktuelle timen du bruker strøm. På strømpris.no er disse avtalene merket med et timeglass.
Prisgaranti betyr at strømselskapet garanterer for at prisen på påslaget/fastbeløpet i din strømavtale ikke økes i løpet av garantiperioden. Vi anbefaler prisgaranti på minst 12 måneder.
Du er ikke bundet til strømselskapet i samme periode.
Prisgaranti er en forpliktelse gitt av strømselskapet til deg, og du som kunde kan når som helst bestille en annen strømavtale i løpet av prisgarantiperioden.
Hva skjer når prisgarantien går ut?
Når perioden med prisgaranti utløper skrur selskapet ofte opp prisen eller flytter deg over på en annen strømavtale. Vi anbefaler at du sjekker når garantitiden er ute og eventuelt bytter hvis prisen er satt opp.
Bestiller du strømavtale gjennom strømpris.no kan vi sende deg et SMS-varsel når din garantiperiode utløper, så vet du når det er på tide å sjekke avtalen.
For å gjøre det enkelt for deg har vi valgt å omtale dette som «prisgaranti» på strømpris.no.
Hva er en fastprisavtale?
Ønsker du mer forutsigbarhet kan en fastprisavtale være et godt alternativ, selv om du historisk sett har endt opp med å betale mer for strømmen.
Du betaler en fast pris per kilowattime på strøm i et avtalt tidsrom, også kalt bindingstid.
Hva bør du være oppmerksom på ved en fastprisavtale?
Bindingstiden på en fastprisavtale kan ofte være lang. Vi anbefaler at du velger blant de avtalene som har kort bindingstid, maks 1 år. Fastprisen er bindene både for deg og strømselskapet i hele bindingstiden – selv om markedsprisen på strøm blir høyere/lavere enn det den var på bestillingstidspunktet.
Hva skjer hvis du bryter bindingstiden?
Det kan fort bli dyrt om du ønsker å komme deg ut av en fastprisavtale før bindingstiden er ute. Sjekk din avtale eller kontakt strømselskapet om hva det koster å bryte avtalen – dette kalles et bruddgebyr.
Vurder om det gir deg verdi
Mange strømselskaper tilbyr tilleggsprodukter og tilleggstjenester. Noen av disse har liten eller ingen verdi. Du bør vurdere om dette er noe du ønsker, eventuelt vil kvitte deg med.
Det bør komme tydelig fram på din faktura hvilke tilleggsprodukter og tjenester du betaler for. Typiske tilleggsprodukter kan være:
- Pristak
- Strømforsikringer
- Grønn strøm
Mange får tilbud om slike tilleggsprodukter ved avtaleinngåelse. Vær obs på at de ofte er gratis i en kort periode før de begynner å koste penger.
Hvem passer disse avtalene for?
Forbrukerrådet anbefaler i utgangspunktet ikke andre avtaler enn spotpris eller fastpris. Mange av avtalene i andre kategorier er ofte dyre, og de kan ha dårlige betingelser.
Variable prisavtaler gir varsel om endringer i pris hver 30. dag. Prisen på slike avtaler har en tendens til å stige kjapt når det er minimale økninger på kraftbørsen, men går ned ganske sakte når spotprisen synker. Resultatet er at du ofte ender opp med å betale mye mer enn nødvendig.
Selskapet er pliktige til å varsle deg på SMS, brev eller e-post 30 dager før prisen settes opp, eller når det gjøres endringer i andre viktige avtalevilkår. Dette skal varsels minst 30 dager før endringen trer i kraft.