Merke

Energimerking

Merkingen viser hvor mye energi hvert produkt bruker, slik at du kan sammenligne ulike produkter og ha grunnlag for å velge det mest energieffektive.

Energimerking av produkter er en felles europeisk merkeordning som er påbudt ved norsk lov. Merkingen viser årlig energiforbruk for hvert produkt ved normal bruk, slik at en forbruker kan sammenligne ulike produkter og være i stand til å velge det mest energieffektive.

Produkter som bruker energi, skal som hovedregel merkes, og energimerkingen omfatter blant annet: frysere, kjøleskap, vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, stekeovner, vannvarmere, lyskilder, skjermer og datamaskiner. Hvitevarer og andre varer som bruker energi skal merkes i tråd med energimerkeforskriften.

Hvem står bak?

Regelverket om energimerking av forbruksvarer er hjemlet i EUs rammeforordningen for energimerking. Tilsynet føres av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Åpenhet og kostnader

Det er ingen kostnader for produsent eller forhandler for å benytte merket.

Nye energietiketter i 2021

I løpet av 2021 innføres det nye energietiketter. Utskifting av etiketter skjer gradvis: det betyr at forbrukere vil bli møtt både med de gamle og de nye etiketter, avhengig av produktgruppe. Først ut for nye etiketter er disse forbrukerprodukter:

  • Elektroniske skjermer (TV og andre skjermer)
  • Kjøleskap og fryseskap
  • Vaskemaskiner og kombinerte vaskemaskiner og tørketromler
  • Oppvaskmaskiner
  • Lyskilder

Et av de største endringene vil bli skalaen som brukes: i de nye etiketter går denne tilbake til enkelt A – G, det vil si forbrukere vil ikke lengre bli møtt med A+, A++ eller A+++. I tillegg til dette, inneholder den nye etiketten:

  • En QR -kode for mer detaljert informasjon om produktet
  • Informasjon om energiforbruk per kilowattime per år ved normal bruk (og hva er egentlig det. Når det står f.eks 380 kWt/år?)
  • Nye symboler som viser f.eks. lydnivå

For mer informasjon om den nye etiketten, se www.nve.no/energietikett.