Side

Om appvilkår minutt for minutt

21. mai, 2016

For å vise hva det faktisk vil innebære å gå gjennom app-vilkårene på en «vanlig» telefon, har vi invitert en rekke gjester til å bli med og lese – minutt for minutt.

Å lese gjennom vilkårene som følger appene er for de fleste en umulig oppgave, og man gir i realiteten appene blankofullmakt til å gjøre nesten hva de vil. Når vi samtidig vet at appene også ofte fratar oss rettigheter ved rett til ensidig å endre avtalen, vide lisenser til å spore, lagre og videreselge brukernes innhold, sier det seg selv at vi er dårlig stilt.

Blant oppleserene er nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, leder i Venstre, Trine Skei Grande, direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, forbrukerombud Gry Nergård og…

  • Se hvem som leser når

Opplesningen blir streamet direkte på forbrukerrådet.no fra 09 tirsdag 24.05.16 og til vi er ferdige.

Om appvilkårene som leses opp

En norsk forbruker har i gjennomsnitt lastet ned 33 apper  på telefonen sin. Vi har valgt apper til en «gjennomsnittlig» norsk bruker basert på type apper og popularitet. Brukervilkår og personvernerklæringer for disse appene overstiger 260 000 ord.

  • Vi leser opp vilkårene til disse appene

Runder av appfail-kampanjen

Opplesingen avslutter Forbrukerrådets appfail-kampanje, hvor vi har gjennomgått brukervilkårene til en rekke apper.

Dette har resultert i mye oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt, og vi har blant annet klaget inn Tinder og Runkeeper for brudd på forbruker- og personvernlovgivning. Flere av appene vi har gjennomgått har endret, eller vil endre vilkår og praksis, inkludert Runkeeper og Tinder.

Abonner på vårt nyhetsvarsel