Forside > Siste Nytt > Bør du velge fastpris eller spotpris?
Mange vurderer fastpris for å sikre seg mot de høye strømprisene. Forbrukerrådet advarer mot å binde seg for lenge og for dyrt.  

Over tid vil det i de fleste tilfeller lønne seg å velge en spotprisavtale når du kjøper strøm. Disse avtalene følger prisene på kraftbørsen og svinger naturlig gjennom året. Samtidig vurderer mange å binde avtalen i frykt for at prisene skal stige enda mer.  

– Vi har full forståelse for at behovet forutsigbarhet stiger i takt med økt forbruk og høye priser, og at en fastpris kan virke som et trygt og godt valg, samtidig kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang før man binder seg, sier seniorrådgiver Thomas Iversen.  

– Hvis strømprisen stiger fremover, kan det opplagt være gunstig å inngå en fastpris for vinteren. Samtidig er det ikke gitt at prisene vil fortsette å stige så mye at du går i pluss med en av dagens relativt høye fastprisavtaler..

– Hvis du vurderer fastpris bør du uansett være oppmerksom på bindingstiden, slik at du ikke ender opp med dagens høye priser i lang tid. Sjekk også hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt, sier Thomas Iversen.  

Strømkabel.foto
Foto: Colourbox

Ikke gå deg vill i strømjungelen 

Det finnes et utall strømavtaler med ulike prismodeller og vilkår som gjør det svært vanskelig å velge de beste og rimeligste avtalene. Fastprisavtalene er dessverre ikke noe unntak.

–  Det er neppe noen god ide å binde seg til de lengste fastprisavtalene eller nyvinningen hvor du inngår fastpris for 2022 eller 2023, med minimale forutsetninger for å vite hva som er prisen da, sier Thomas Iversen.  

Sjekk at du har en billig og god avtale 

Forbrukerrådet anbefaler uansett avtaletype å sjekke strømpris.no for å få en oversikt over de beste tilbudene. Her kan du også få varsel når garantitiden er ute, slik du kan følge med på om selskapet setter opp prisen, noe de ofte gjør. Byttet er gjort med få tasteklikk og koster ingen ting, så fremt du ikke bryter bindingstiden i en fastprisavtale.  

Du er ellers nærmest garantert å ende opp med å betale for mye strømmen hvis du kjøper strømmen på døra, over telefon i elektronikkbutikken. Inngår du en avtale over disk i butikken mister du også angreretten på 14 dager. 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker