Siste nytt

Forbrukerrådet klager inn 29 strømselskaper for ulovlige avtaler

21. oktober, 2020

En rekke strømselskaper opererer med hemmelige priser, som gjør at kundene må betale en høyere regning enn forespeilet. Forbrukerrådet klager nå avtalene inn for brudd på både markedsføringsloven og angrerettloven.

Selskapene opplyser en pris til kunden, men fakturer en langt høyere pris på strømregningen. Slik lures kundene til å tro at avtalene er langt billigere enn de er. Forbrukerrådet krever nå at praksisen opphører, og slår alarm om omfanget av innkjøpsprisavtaler med hemmelige prispåslag.

–  Det er uakseptabelt å lure kundene ved å opplyse en pris, for så å sende en mye høyere regning. Vi mener praksisen er ulovlig og klager nå inn selskapene til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven og angrerettloven, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Strømmast.photo
Se avtalene Forbrukerrådet klager inn

Forbrukerrådet har i kartleggingen funnet 58 landsdekkende avtaler som inneholder hemmelige priselementer. Blant de selskapene Forbrukerrådet klager inn er Fjordkraft, Norges Energi, Agva Kraft, Telinet Energi, Gudbrandsdal Energi, Lyse Energisalg, Istad Kraft og Ustekveikja Energi.

Antall avtaler med hemmelige prispåslag i markedet er trolig enda større, da blant annet lokale strømavtaler ikke er tatt med i gjennomgangen.

Ulovlige avtaler må stoppes

– Det er skuffende å se at juksepriser er så utbredt. Nesten en tredjedel av aktørene i markedet har denne type avtaler. Til og med de to største selskapene, Fjordkraft og Norgesenergi, som liker å fremstille seg som de seriøse alternativene, lurer kundene på denne måten.

En juridisk utredning gjort på oppdrag for Forbrukerrådet underbygger også konklusjon om at hemmelighold av priselementer i mange tilfeller er ulovlig.

– Vi forventer en storopprydning i strømmarkedet. Ikke bare er praksisen med på å lure kundene, men gjør det også vanskeligere for seriøse aktører å hevde seg i konkurransen, sier Inger Lise Blyverket.

– Dette jukset kan foregå fordi strømprisene er umulig for folk å forstå. Strømmarkedet må få på plass en forståelig enhetspris, slik som alle andre marked har. Først da kan vi enkelt sammenligne priser og trygt å handle strøm.

Slik finner du de beste strømavtalene

Sjekk www.strømpris.no, der finner du billigste spotavtalene med prisgaranti

Husk å følge med på hva selskapet gjør når garantitiden er ute, da øker ofte prisen drastisk. Forbrukerrådet ber også forbrukerne tenke seg om før de slår til på et strømtilbud.

Kjøp aldri strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken. De dyre og dårlige avtalene dyttes på kundene gjennom slikt direkte salg. Kjøper du strøm i butikken, mister du også angreretten på 14 dager.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Faktaboks: Innkjøpsavtaler

Innkjøpsprisavtaler er en avtaleform Forbrukerrådet fraråder. Avtaletypen ligner til forveksling på spotavtaler, men inneholder skjulte priselementer som ikke opplyses til kundene. Hemmelighold av priselementer gjør at avtalene framstår som billigere enn de er.

Hemmeligholdet gjør det også umulig å beregne korrekt pris på avtalene og å sammenligne prisen opp mot andre strømavtaler. Innkjøpsprisavtalene er av denne grunn plassert under fanen «Andre avtaler» på Strømpris, hvor de listes nederst og er merket med tydelig advarsel og vises uten pris. 

Forbrukerrådet mener strømavtaler med hemmelige priselementer er ulovlige, og har bedt Forbrukertilsynet om en avklaring.

Det varierer hvor mye selskapene tar seg betalt utover det de opplyser kunden, men Forbrukerrådet har sett fakturaer der påslaget ligger mellom 50 og 100 prosent over opplyst pris.

Abonner på vårt nyhetsvarsel