Forbrukerrådet og Naturvernforbundet kritiske til merking på stekepanner

27. mai, 2025

Forbrukerrådet og Naturvernforbundet ber Forbrukertilsynet gripe inn mot markedsføringen av PFOS- og PFOA-frie stekepanner. — Grønnvasking å hevde at et produkt er «fritt for» stoffer som uansett er forbudt, sier organisasjonene.

Flere av produktene fremheves som PFOS- eller PFOA-frie, til tross for at disse stoffene allerede er forbudt i Norge og EU. På flere produkter fremgår det enten i liten skrift eller via QR-koder at non-stick-stekepannene likevel inneholder PFAS-stoffet PTFE, som tilhører samme stoffgruppe og har tilsvarende egenskaper.

Collage av ulike merkinger.foto
Et utvalg av problematisk merking av stekepanner. Foto: Forbrukerrådet/Naturvernforbundet

Forbrukerrådet og Naturvernforbundet mener praksisen bryter med markedsføringslovens bestemmelser om urimelig handelspraksis.

— Grønnvasking

– Etter vår mening er dette grønnvasking. Denne merkingen kan være med på å villede forbrukere til å tro at produktet er tryggere enn konkurrentenes, og vi tror at dette gir et inntrykk av at stekepannene er uten fluorstoffer, til tross for at de består av andre fluorforbindelser enn PFOA og PFOS, sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat og helse i Forbrukerrådet.

Hun mener det også kan være ulovlig:

— Å hevde at et produkt er «fritt for» stoffer som uansett er forbudt, er både uetisk og fremstår som villedende, noe som er i strid med markedsføringsloven, sier Grönberg.

pressebilde av Aysha Grönberg.foto
Aysha Grönberg. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

For å ta informerte valg må en merking hjelpe oss, fremfor å forvirre, sier hun:

—  Vi er helt avhengig av god og ærlig informasjon når vi handler. Merking som forvirrer gjør det vanskelig å orientere seg, og kan skape mistillit. Det er derfor viktig at produsentene merker produktene sine på en god og informativ måte, slik at vi kan ta gode forbrukervalg.  

Krever forbud på gruppenivå

PFAS er en samlebetegnelse for flere tusen menneskeskapte stoffer som ikke brytes ned i naturen og kan gi alvorlige helseskader. De mest kjente – PFOS og PFOA – er allerede forbudt, men produsenter bytter i dag til andre varianter av PFAS som fortsatt er lovlige.

Naturvernforbundet krever derfor et forbud på gruppenivå:

– Skadene fra PFAS kan ikke reverseres. Derfor trengs et forbud på gruppenivå, som omfatter hele stoffgruppen. Videre mener vi at det ikke er nok for produsenter og salgsledd å vise til at stoffene ikke er forbudt – produsenter og selgere må kunne dokumentere at stoffene ikke skader mennesker eller natur, sier Anne Guri Solem i Naturvernforbundet.

Ber Forbrukertilsynet gripe inn

Forbrukerrådet og Naturvernforbundet forventer at Forbrukertilsynet følger opp og fører tilsyn med markedsføringspraksisen. I tillegg er Mattilsynet bedt om å føre tilsyn.  

– Forbrukere har rett til korrekt og forståelig informasjon. Å utnytte kunnskapsmangelen rundt PFAS og selge inn produkter som tryggere og mer miljøvennlige enn de er, er ikke akseptabelt, sier Grönberg og Solem.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse, digital

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker