Økonomi

Gjør lønnskontoen lønnsom

15. mars, 2018

Et gebyr her og en avgift der. De fleste lønnskonti går kraftig i minus. Men i noen banker går lønnskontoen i pluss. Nå avslører Finansportalen hvilke.

Gebyrer og elendig rente spiser tusenvis av lønnskroner og gjør de fleste lønnskonti til pengesluk. En vanlig lønns- og brukskonto kan koste opptil 4400 kroner årlig hos de dyreste bankene, mot ingenting  hos de mest lønnsomme. Hos de beste bankene kan lønnskontoen derimot gå et par hundrelapper i pluss hvert år. Det kan dermed være inntil 4600 kroner å spare årlig ved å bytte.

Hos de fleste bankene er rentene på lønnskontiene nær null. Men heldigvis finnes det banker med bra rente selv på brukskontoen. Mange kan dermed forenkle hverdagen sin. Ved å slå sammen bruks- og sparekonti, kan både kunder og bank spare penger.

– På selveste Forbrukerdagen, 15. mars, lanserer Finansportalen sin nye tjeneste, Dagligbank som gjør det nå enkelt å finne de lønnsomme lønnskontiene, sier Elisabeth Realfsen som er fagansvarlig for Finansportalen i Forbrukerrådet.

Bakkort med laptop i bakgrunnen. Foto,

Lønn som fortjent

Det kan lønne seg å sjekke hvor mye banken forsyner seg av lønnskontoen.

– De fleste av oss tenker sjelden på at mange banker tar seg godt betalt for en helt nødvendig konto. Ofte sniker gebyrer og kostnader seg på over tid. Finansportalens nye tjeneste gjør det enkelt å sjekke om din bank tar seg for godt betalt. Tjenesten er enkel å bruke. Det eneste man trenger å fylle inn er lønn og alder, så beregner vi hvor mye du sannsynligvis betaler ut fra din aldersgruppes bruksmønster, sier Realfsen.

– Med Finansportalens Dagligbank kan du også se hvilke gebyrer du betaler, slik at du kan spare penger ved å endre rutinene dine. For eksempel kan SMS-varsling når du mottar en e-faktura koste hele tre kroner hver gang. Hvis du strengt tatt ikke trenger varslingen, kan mye være spart i løpet av året, ved simpelthen å kutte den ut.

– Alle har en dagligbank, og nesten ingen flytter på lønnskontoen, sukker Realfsen. Dermed er disse produktene perfekte melkekyr for finansbransjen. I årets undersøkelse «Nordmenns bytteundersøkelse – finansielle tjenester» oppga kun 5 prosent av de spurte at de hadde flyttet eller reforhandlet dagligbanktjenester i løpet av 2017.  Det hjelper heller ikke på kundenes flyttemuligheter at de fleste boliglån tilbys bare hvis kunden etablerer aktiv dagligbank i den samme banken.

– Renten på brukskontoen har mer å si jo eldre du er, fordi inntekten øker med alderen. Samtidig betaler folk mellom 45 og 60 år flest regninger, som betyr at gebyrene teller mye for denne gruppen. Dagligbank-kalkulatoren tar hensyn til dette når den beregner kostnadene, forklarer Realfsen.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Lov å bruke flere banker

Mange banker krever fremdeles lønns- og brukskonto for  å gi de beste betingelser på boliglån og andre tjenester.

– Ofte lønner det seg å velge lån, sparing og lønnskonti separat. I tillegg er det da lettere å sørge for at man alltid har de beste betingelsen, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen som er fagansvarlig for Finansportalen i Forbrukerrådet.

Men selv om banken krever lønnskonto for å gi boliglån, er det ikke noe i veien for å ha flere lønns- og brukskonti.

Abonner på vårt nyhetsvarsel