Forbrukerrettigheter

Hvilke elbilmerker gir de beste batterigarantiene?

29. mars, 2023

Mercedes-Benz dytter Hyundai ned fra tronen, og Tesla løfter seg fra jumboplass til sølvmedalje. Forbrukerrådet har igjen undersøkt norske elbilers batterigarantier og hele 37 merker er under lupen.

I 2018 tronet Hyundai suverent på toppen av vår kåring av beste elbilgaranti, etterfulgt av BMW, Mitsubishi og Volkswagen. Mercedes-Benz havnet på en svak 10.-plass og Tesla endte opp med jumboplasseringen. 

I år er det Mercedes-Benz som kaprer gullmedaljen og dermed kan skryte av å tilby Norges beste elbil-garanti. Det som er enda mer oppsiktsvekkende, er at Tesla har klatret fra 11,4 til 54,4 poeng og dermed kaprer sølvmedaljen. 

– Fra et forbrukerperspektiv er det gledelig å se at flere bilmerker har forbedret sine elbilbatteri-garantier kraftig. Det er spesielt interessant å se at Tesla har gått fra meget svake til meget gode garantivilkår, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. 

Thomas Iversen står foran to biler parkert foran en fortauskant.Foto
Foto: Forbrukerrådet

15 bronsemedaljører 

Hyundai vant Forbrukerrådets kåring i 2018, i år må merket nøye seg med tredjeplass. Men Hyundai får ikke beholde bronsemedaljen for seg selv. Faktisk er det hele 15 merker som deler på tredjeplassen; Audi, BMW, Citroën, Cupra, DS, Fiat, Mini, Opel, Peugeot, Polestar, Renault, Skoda, Seat og Volkswagen. 

– Det at 14 merker i år kan tilby like gode vilkår som vinneren i 2018, forteller oss at mange bilimportører har fått opp øynene for at gode garantivilkår er viktig for forbrukerne, sier Iversen. 

Svært mange kjøper sin første elbil, og både batterihelse og kapasitet er viktige faktorer for at overgangen til elektrisk skal bli en god opplevelse. I tillegg er batteri og rekkevidde svært viktig for restverdien bilen har på bruktmarkedet.

Hongqi på jumboplass 

I den andre enden av skalaen – på 37.-plass – finner vi den kinesiske nykommeren Hongqi. I likhet med nesten alle de andre merkene tilbyr Hongqi solide 8 år/160.000 km batteri- og kapasitetsgaranti. Hongqi krever imidlertid at eierne følger bilenes serviceprogram for at garantiene skal være gyldige.

NB: Etter publisering er Forrukerrådet gjort oppmerksomme på at Honqi, siden desemer 2022, har testere på plass hos merkeverksted, og at kapasitetskontroll kan utføres på forespørsel.

Merkelig fra Lexus og Toyota 

Lexus og Toyota har valgt å tilby uvanlige garantivilkår. Når det kommer til kapasitetsgaranti, lover de to merkene 70% i 8 år/200.000 km, noe som er meget bra. De krever heller ikke at service følges, alle merkeverksteder har kompetanse til å utføre kapasitetskontroll og tjenesten er gratis. 

Lexus og Toyota tilbyr imidlertid kun 5 år batterigaranti. Dermed taper merkene svært mange poeng.  Hadde de to merkenes batterigaranti vært like god som deres kapasitetsgaranti, hadde Lexus og Toyota vunnet Forbrukerrådets kåring overlegent. 

Rapport med kriterier og metodisk fremgangsmåte finner du her. Du finner alle resultatene fra testen her:

Forbrukerrådets elbilgarantiguide

– Vi håper at du aldri trenger å bruke verken garantien eller reklamasjonsretten din, men hvis du likevel skulle få et problem med bilen din så er det gode sjanser for at feilen kan være dekt, sier Iversen.  

Forbrukerrådet har også gått igjennom de øvrige vilkårene i norske bilgarantier. Resultatene fra denne gjennomgangen finner du her.

Tabeller med oversikt over guidens resultater finner du her:

Del 1 Del 2 Del 3
nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Reklamasjon og garanti

Reklamasjonsretten er din lovfestede rett til å klage hvis bilen ikke er som avtalt. For biler har du fem år klagefrist fra du overtok bilen. Det gjelder både nye og brukt biler så lenge bilen er kjøpt av en profesjonell bilselger. Hvis du kjøper bilen av en annen privatperson, er fristen to år.  

Garanti er tilleggsrettigheter som kommer produsenten velger å gi. For at garantien skal være lovlig må den gi bedre rettigheter enn det som følger av dine lovfestede rettigheter.  

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker