Siste nytt

Kvinner er best på kjøp av bruktbil

17. november, 2022

Bruk av tilstandsrapport senker risikoen betraktelig ved kjøp av bruktbil. En ny rapport viser at kvinner er bedre enn menn til å bruke både tilstandsrapport og kontrakt før de kjøper bruktbil.

En befolkningsundersøkelse gjennomført av Norstat for Forbrukerrådet​ i oktober 2022 viser at både tilstandsrapport og kontrakt fører til langt mer fornøyde kjøpere av bruktbil.  

– Kvinner skrivere oftere kontrakt ved kjøp, og får oftere med tilstandsrapport. Kvinner er også oftere fornøyde med sine bruktbilkjøp, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.  

Forbrukerrådet mottar årlig over 5000 spørsmål om bruktbil, og mange av problemene folk opplever, kunne vært unngått dersom avtalepartene hadde skrevet kontrakt og brukt tilstandsrapport.  

Undersøkelsen viser at 84 prosent av kjøperne skrev kontrakt med selger, men kun 56 prosent fikk med tilstandsrapport.  

En tilstandsrapport er et skjema som tar for seg alle de viktige punktene som er nødvendig for å gi et riktig bilde av hvilken tilstand bilen er i. Rapporten gir deg et godt bilde av hvilken type vedlikehold du må belage deg på fremover.  

Forbrukerjurist Thomas Iversen uttaler seg om kjøp av bruktbil.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Tilstandsrapport viktig for bruktbil

Se​lv om du prøvekjører bilen du skal kjøpe, kan det være vanskelig å oppdage feil eller mangler. Enten selger er ansvarlig for feilene som oppstår eller ikke, så er det kjedelig at bruktbilen tar kvelden kort tid etter overtakelse.  

– En god og grundig tilstandsrapport vil gi deg en vurdering av bilens tekniske tilstand og dokumentasjon av funnene. En slik test koster ofte noen få tusenlapper, og vil som regel være en svært billig forsikring mot store problemer, sier Iversen. 

En NAF Test koster fra 1950 kroner hvis du ikke er NAF-medlem, mens Viking Kontroll koster fra 1550 kroner. Begge tilbyr også en noe mer kostbar tjeneste, som gir en mer inngående kontroll. Det finnes også selvstendige verksteder som tilbyr tilstandsrapport og andre typer kontroll.  

– Jeg har selv en bil som har passert 10 år, så når jeg skal selge så er det ingen tvil om at jeg kommer til å benytte tilstandsrapport, sier Iversen. Han understreker at en periodisk kjøretøykontroll, såkalt EU-kontroll, er noe helt annet enn en tilstandsrapport. 

Forbrukerrådet opplever at de som bruker tilstandsrapport, i tillegg til kontrakt, er mer fornøyde med bruktbilkjøpet enn de som ikke gjør det.  

– Kvinner bruker i større grad enn menn både tilstandsrapport og kontrakt ved kjøp av bruktbil, noe som gjør at de også er mer fornøyde med kjøpet, sier Iversen.   

Hvis uhellet er ute 

En bruktbil kjøpt av en profesjonell bruktbilselger har 5 års klagefrist hvis den ikke er som avtalt. Hvis du kjøper den av en privatperson, er fristen 2 år. Vedlikehold, slitasje og elde er ikke noe du kan klage på, med mindre selgeren har gitt en bruktbilgaranti som også dekker slike feil.  

– En eldre bruktbil har økt risiko for uforutsette kostnader, men det er viktig å huske at vanlig vedlikehold er noe du må dekke selv, sier Iversen.  

Hvis du likevel ønsker å klage til selgeren, så anbefaler vi at du gjør det skriftlig. Hvis du ikke blir enig med selgeren, kan saken mekles hos Forbrukertilsynet og deretter avgjøres av Forbrukerklageutvalget. Både meklingen og avgjørelsen er gratis. 

Sjekkliste ved kjøp av bruktbil

  • Tenk igjennom hva bilbehovet ditt er 
  • Sett opp et budsjett og hold deg til det 
  • Les annonsen nøye 
  • Be om tilstandsrapport 
  • Ta en prøvetur 
  • Bruk kontrakt – standardkontrakt finner du her.
nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker