Mange studenter betaler unødvendig mye for strømmen

21. februar, 2024

Kun et fåtall av studentene som betaler utleier for strømmen vet hvilken avtale som ligger til grunn. Det er stor fare for at mange av disse betaler mer enn de må.

174 000 av landets studenter leier bolig, enten privat eller av profesjonell utleier. Av de 20 prosentene som betaler utleier direkte for strømmen, sier 79 prosent at de ikke vet hvilken avtale utleier har, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for Forbrukerrådet.

– Det er store forskjeller når det kommer til hva strømsalgselskapene tar for å fakturere strøm til kundene. Vi vet også at en av to ikke har byttet avtale på lenge, som gjør at mange trolig betaler unødvendig mye for strømmen, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Ved avregning av forbruket bør utleier oppgi hvilken avtale som ligger til grunn. Det er enkelt å sjekke hvordan denne kommer ut på strømpris.no. En dårlig avtale kan koste både utleier og leietaker dyrt.

Thomas Iversen.Foto
Seniorrådgiver Thomas Iversen, foto: Forbrukerrådet

Ingen grunn til å betale mer enn du må

50 prosent av studentene som leier oppgir at de selv har inngått strømavtale. Her er naturlig nok kjennskapen til både avtale og hvilket strømsalgselskap høyere. Bare 21 prosent sier de ikke vet hvilken avtaletype de har. 15 prosent sier de ikke vet hvilket selskap de har.

– Det viktigste å ha med seg er at strøm er strøm. Det er ingen kvalitetsforskjell på det du kjøper og heller ingen grunn til å betale mer enn du må. Sjekk avtalen din på strømpris.no, så ser du kjapt hvordan du kommer ut, sier Thomas Iversen.

I spørreundersøkelsen Forbrukerrådet har fått gjennomført sier også 10 prosent at de har en variabel avtale. Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) statistikk for 2023 viser at det kostet 23 000 kroner ekstra å ha en slik avtale sammenlignet med en god spotavtale.

– Selv om forbruket NVE tar utgangspunktet i er høyere enn det studenter flest bruker, så er det uansett mye å tjene på å komme seg bort fra disse avtalene, sier Thomas Iversen

Si nei til tilleggstjenester og studentstrøm

Forbrukerrådet anbefaler også at du sjekker om du betaler for tilleggstjenester, som flere selskaper prakker på kundene sine. Ofte er ikke kundene heller klare over at de betaler for disse tjenestene.

– Sjekk fakturaen din, og kommer det opp at du betaler for strømforsikringer eller såkalt «grønn strøm», så si opp disse. Tjenestene kommer svært sjeldent til nytte og gjør lite utover å øke strømregningen, sier Thomas Iversen.

– Vi ser også at selskaper med jevne mellomrom tilbyr såkalt «studentstrøm». Disse avtalene er ikke nødvendigvis gunstigere enn andre ordinære avtaler i markedet. Vær også svært skeptisk hvis noen forsøker å selge deg strøm på døra, på stand eller når du kjøper deg ny mobil i elektronikkbutikken. Du finner nesten garantert bedre avtaler enn det du blir tilbudt. 

Slik sjekker du strømavtalen din

Det er ingen sak å sjekke strømavtalen din – og eventuelt bytteundefined

  1. Finn navnet på avtalen din har på siste faktura eller på «Din side» hos strømsalgselskapet.
  2. Sjekk hvordan avtalen kommer ut på strømpris.no
  3. Hvis du finner bedre avtaler, så er byttet gjort med få klikk
Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker