Siste nytt

Myheritage risikerer millionbot

25. august, 2021

Forbrukerrådet har klaget inn Myheritage for ulovlige vilkår, og nå har Datatilsynet åpnet sak. Det kan ende med en sviende bot for gentestselskapet.

På verdensbasis har flere enn 25 millioner mennesker gentestet seg, og Myheritage er blant de største aktørene. I Norge har hundretusener tatt en gentest.

Forbrukerrådet mente at Myheritage brøt personvernlovgivningen, og sendte derfor i mars i fjor en klage til Datatilsynet. Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet, og understreker at saken er særlig graverende, siden det handler om menneskets arvestoff. For jo mer sensitive data, jo strengere er lovverket.

Kan gjøre uopprettelig skade

– Du kan få ny kode til bankkortet ditt, men DNA-koden varer livet ut. Det finnes ikke mer sensitive data enn ditt eget DNA. Da er det så alvorlig som det kan få blitt, konkluderer forbrukerdirektøren.

Hun sier at Myheritage for eksempel får kundene sine til å skrive under på en kontrakt det er umulig å forstå:

– Kontrakten er på størrelse med en bok på mer enn 200 sider! Og er spekket med ord du bør være både lege og advokat for å tyde. Som om ikke det var nok, gir de seg selv en ubegrenset mulighet til å endre vilkårene etter at du har godtatt dem. De er også tilbakeholdne om hva de vil gjøre med svært intime opplysninger om deg, og hvem de vil gi dem videre til.

Forbrukerrådet har også gått inn for at kommersiell gentesting av barn skal være forbudt, og fikk et samlet Storting med på det i fjor.

Inger Lise Blyverket. Foto
Inger Lise Blyverket med testen Forbrukerrådet mener har ulovlige vilkår. Foto: Forbrukerrådet

Rammer også familien

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier Forbrukerrådets rapport er grunnlaget for at Datatilsynet åpnet sak mot Myheritage, og peker på det særegne ved datagrunnlaget som samles inn:

-DNA-opplysninger er særlig sensitivt, ettersom det ikke bare røper noe om den som sender inn gentesten, men kan også ha konsekvenser for vedkommendes familie. Åpen informasjon, som gir brukerne en mulighet til å kunne vurdere personvernskonsekvensene av å benytte tjenesten, er derfor svært viktig, avslutter Bjørn Erik Thon.

Bør svi økonomisk

Dersom Datatilsynet lander på å gi Myheritage bot, kan den beløpe seg på inntil 20 millioner euro. Blyverket peker på at det er nødvendig med økonomiske sanksjoner som svir.

-De har begått det vi mener er lovbrudd, fordi det har vært god butikk. Boten bør sørge for å sette en sluttstrek for det.

Inger Lise Blyverket.foto

Inger Lise Blyverket

Forbrukerdirektør

Abonner på vårt nyhetsvarsel