Forbrukerrådet lanserer nå Gebyrsjekken på finansportalen.no, som viser folk hva de betaler for å være kunde hos pensjonsselskaper – og hva de kan spare.

– Vi kan ikke la gebyrfesten fortsette for pensjonsselskapene, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

– Norske forbrukere belastes årlig med om lag 300 millioner kroner i såkalte administrasjonsgebyrer, helt unødvendig, sier Flesland. Administrasjonsgebyret er prisen du betaler for å få lov til å være kunde i et pensjonsselskap.

Har du sluttet i en jobb hvor du fikk innskuddspensjon, har du fått et pensjonskapitalbevis. Da blir du automatisk kunde i det selskapet som din tidligere arbeidsgiver bruker – og du må selv betale gebyrene for hvert år som går.

Gebyrer spiser av din pensjon

Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å ta Gebyrsjekken på finansportalen.no for å finne ut hvor mye de betaler i gebyrer.

– For mange forbrukere kan hele avkastningen bli spist opp av administrasjonsgebyret alene. Da bør de bytte pensjonsselskap, sier Flesland.

Forbrukerne kan nemlig velge å flytte sine pensjonskapitalbevis til selskaper som ikke tar administrasjonsgebyr i det hele tatt.

Mens enkelte selskaper ikke tar administrasjonsgebyr, belaster andre deg med inntil 4,5 prosent i året, viser Gebyrsjekken på finansportalen.no.

Tåkelegger prisene

– Hvordan kan de gjøre dette, spør Flesland. Hun tror mye av årsaken ligger i at flere pensjonsselskaper har kompliserte gebyrmodeller, som i praksis tåkelegger prisen forbrukerne må betale årlig.

Et eksempel skriver markedsledende pensjonsselskap Storebrand på sitt nettsted:

  • Administrasjonsgebyr trekkes månedlig av saldo: 0,5 prosent av G per år (G = Folketrygdens grunnbeløp).
  • For avtaler under 25 prosent av G, vil administrasjonsgebyret reduseres i tråd med avtalens saldo. Årlig administrasjonsgebyr vil maksimalt utgjøre 2 prosent av saldo.

– Dette er forvirrende, og som forbrukere fortjener vi tydelige priser. Når du kjøper ost i butikken, så står det ikke på prislappen at den koster 0,49 % av G per kilo, sier Flesland.

Ber folk ta Gebyrsjekken
Forbrukerrådets nyvinning på finansportalen.no gir en oversikt over hva du betaler i administrasjonsgebyr på dine pensjonskapitalbevis. Den tolker selskapenes gebyrmodeller og gir en konkret pris.

– Gebyrsjekken gjør det mulig for forbrukere å se hva du faktisk betaler og sammenligne priser. Lavere gebyrer gir mer i pensjon, sier Flesland.

Relaterte saker