Strøm

Sjekk Norges dyreste strømavtaler – bytt hvis du har en av disse

23. april, 2021

Strømsalgselskapene gjør seg fete på å selge «variable strømavtaler» til overpris. Sjekk om du har en av Norges dyreste strømavtaler og bytt i dag, er Forbrukerrådets klare anbefaling.  

NVEs prisstatistikk fra 2020 viser at du med et årlig forbruk på 20 000 Kwt kan spare over 4000 kroner på å bytte fra en ordinær variabel avtale til en spotprisavtale. Hvis du bytter fra den dyreste variable avtalen til den beste spotprisen vil besparelsen bli betydelig større. Tallene avdekker også at de variable avtalene kommer dårligere ut enn spotpris hvert år de ti siste årene.

– Disse avtalene markedsføres massivt av strømselskapene, som gjør svært god butikk på å selge dyr strøm til kundene sine, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

– Hvis du har en slik strømavtale betaler du garantert for mye for strømmen. Gå inn på strømpris.no, så finner du enkelt de billigste spotavtalene hvor prisen du betaler utover markedsprisen er garantert i minimum 12 måneder.

Strømmast i skog.foto

Kundefiendtlige avtaler

Forbrukerrådet mener at strømsalgselskapenes markedsføring av variable avtaler ofte er uærlig og lurer kundene.

På lista over Norges 25 dyreste strømavtaler finner du en rekke avtaler fra de største strømsalgselskapene, slik som Hafslund, Fjordkraft, Fortum, og Gudbrandsdal Energi. Hafslund har gitt sin variable avtale det forlokkende navnet «Garantipris», mens Fortum lover “garantert god årspris med Fortum Trygg”. Dessverre er det ingen sammenheng mellom lovnader og prisen du ender opp med å betale.

– Det eneste som er garantert her, er at du blir lurt til å betale altfor mye for strømmen, sier Inger Lise Blyverket.

Norges dyreste strømavtaler
# Strømsalgselskap Avtale
1 Hallingkraft Hallingkraft variabel
2 Ishavskraft Felleskraft
3 LOS LOS eKunde
4 Gudbrandsdal Energi Variabel Goo15
5 Gudbrandsdal Energi Social Variabel
6 Gudbrandsdal Energi Variabel Kraftpris
7 Gudbrandsdal Energi Kvitfjell World Cup Variabel
8 Fortum Fortum Trygg
9 Hafslund Strøm Garantipris
10 Fjordkraft Flytende Strøm
11 LOS Flytende Strøm
12 Svorka Energi Svorka Variabel
13 Polar Kraft Polar Bolig
14 Kvam Kraftverk Variabel
15 Kraftriket Variabel Strøm
16 VEV Romerike Strøm – Standard variabel
17 Fortum Fortum Stabil
18 Hafslund Strøm Stabil
19 Svorka Energi Svorka Webvariabel
20 Fjordkraft Elbil-avtalen
21 Kvam Kraftverk eKunde
22 REN Røros Strøm REN Røros Variabel pris
23 Ustekveikja Energi Ustekveikja Variabel
24 GNP Energy Flytende pris Standard
25 Fjordkraft Fjordkraft Forutsigbar

Oversikten baserer seg på tall fra strømpris.no 12. april 2021.

Må få på plass enhetspris og prisgaranti

En hovedårsak til at strømsalgselskapene kan fortsette å selge dyre og dårlige avtaler er at det er nesten umulig for folk å sammenligne strømprisene. Selskapene vil som hovedregel heller ikke si hvor lenge prisen gjelder.

– Strømmarkedet vil ikke fungere før vi får på plass en enkel og enhetlig pris på alle avtaler, på samme måte som effektiv rente på lån eller literpris på bensin. Først da kan vi sammenligne og enkelt velge bort lureavtalene selskapene dytter på oss, sier Inger Lise Blyverket.

– Det må også bli krav om å informere om hvor lenge prisen på en avtale minimum varer. Når vi ikke vet hvor lenge prisen garanteres, kan prisene skrus opp straks etter avtalen er inngått, noe mange selskaper også gjør.

I dag er Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no ett av få steder hvor du kan sammenligne priser på alle avtaler og se hvor lenge selskapet garanterer prisen.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Om variable avtaler

Ved variable strømavtaler settes prisen på forhånd, og er som regel dyrere enn spotprisen. Prisen på slike avtaler har en tendens til å stige kjapt når det er minimale økninger på kraftbørsen, men går ned ganske sakte når spotprisen synker. Resultatet er at du ender opp med å betale mye mer enn nødvendig.

Abonner på vårt nyhetsvarsel