Økonomi

Sterkere konkurranse om arbeidstakernes pensjonspenger

29. april, 2021

Mindre enn tre måneder etter lanseringen av Egen pensjonskonto er det allerede klart at reformen har ført til sterkere priskonkurranse og fremvekst av nye aktører med svært konkurransedyktige betingelser.

Forbrukerrådets pristest av aktører som tilbyr Egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis viser at det kan være mye å spare på å være fagforeningsmedlem eller velge nykommeren og testens prisvinner i åpen klasse, Kron.

— Vi er glade for at innføringen av ordningen med Egen pensjonskonto ser ut til å både ha skjerpet priskonkurransen og tiltrukket seg nye aktører, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

— Det var en viktig del av formålet med reformen, og så langt har den levert på løftet sitt.

Fire fagorganisasjoner med over 1,5 millioner medlemmer (LO, NITI, YS og Akademikerne) har lansert hvert sitt innkjøpssamarbeid for både Egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis. Det er forholdsvis små kostnadsforskjeller mellom de fire fagforbundene. Betingelsene er i hovedsak bedre enn hos de ordinære leverandørene og sannsynligvis bedre enn innskuddsordningene hos mange arbeidsgivere.

— For medlemmer i disse foreningene kan det lønne seg å flytte pensjonskapitalen til den selvvalgte leverandøren foreningsavtalen gjelder for, sier Jensen. Da beholder man også de gode betingelsene den dagen man eventuelt mister jobben, bytter til offentlig virksomhet, flytter til utlandet eller blir pensjonist.

Langt mellom billigste og dyreste pensjonsleverandør
 BilligsteDyreste
 SelskapÅrlig kostnadÅrlig kostnadSelskap
Egen pensjonskonto    
Pensjonsprofiler    
Indeksprofil-valutasikret~~KRON0,26%0,35-0,75%Danica
Aktiv profilNordea0,59%0,99-1,8%Gjensidige
     
Enkeltfond    
Globalt indeksfondGjensidige0,18%0,40%DNB
Vekstmarked indeksfondGensidige0,28%0,52%Nordea
Teknologifond(aktivt)KRON0,95%1.89%Danica
NorgesfondNordnet0,70%1,50%Sparebank1
     
Pensjonskapitalbevis    
Rimligste pensjonsprofil    
Sparekapital
10 000
KRON0,19%5,46%Gjensidige
Sparekapital
100 000
KRON0,19%1,0-1,6%Storebrand
Sparekapital
500 000
KRON0,19%0,68-1,28%Storebrand
     
Rimligste globale fond    
Sparekapital
10 000
KRON0,20%5,15%Gjensidige
Sparekapital
100 000
KRON0,20%0,85%Danica
Sparekapital
500 000
KRON0,20%0,48%DNB

Også arbeidstakere uten fagforeningsmedlemskap kan glede seg over lavere kostnader. Nykommeren, Kron, er prisvinner i de fleste kategorier og gjør heller ikke prismessig forskjell mellom egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis. Flere etablerte aktører har introdusert rimelige indeksfond og kan derfor også være aktuelle alternativer for arbeidstakere med høye kostnader i arbeidsgivers innskuddsordning.

Fortsatt PKB-diskriminering
SelskapMarkedandel PKBKostnader: EPK = PKB?
Kron<0,5%JA
Nordnet<1%JA
DUVI<1%JA
Nordea17%JA/NEI*
DNB29%NEI
Storebrand29%NEI
Sparebank110%NEI
Gjensidige9%NEI
DANICA5%NEI

Dessverre gjør de fleste etablerte livselskapene prismessig forskjell mellom egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis til tross for at disse spareformene er svært nært beslektede.

— Det er kritikkverdig at livselskapene, bortsett fra Nordea, fremdeles velger å melke eiere av pensjonskapitalbevis som ikke er klar over at de betaler for mye. Vi ser ingen gode grunner til at kostnadene for pensjonskonto og pensjonskapitalbevis ikke kan likestilles, sier Jensen.

Finansportalen finner du oversikt over alle selskaper som tilbyr Egen pensjonskonto og hvilke priser som gjelder til enhver tid. Det samme gjelder for pensjonskapitalbevis.

Se hele prisundersøkelsen her.

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel