Siste nytt

Tips til lønnsomme nyttårsforsetter

14. januar, 2022

Å starte året med en gjennomgang av privatøkonomien, er lurt og lønnsomt.

Vi er mange som opplever skrinn konto i januar. Et nytt år er en glimrende mulighet til å ta lønnsomme grep for å bedre privatøkonomien. Det er ofte enkle grep som skal til, og mye handler om vaner.
− Begynn i nettbanken. De fleste nettbanker tilbyr å sette opp en oversikt over hva pengene du bruker går til, sier fagdirektør Jorge B. Jensen hos Forbrukerrådet.
Det er mest å spare og enklest å begynne med boliglån og forsikring.

Spar på boliglånet

Betaler du mer for lånet enn naboene, selv om du har like god sikkerhet, er det tusenlapper å spare på en telefon til banken.

Siden boligprisene har steget kraftig, er pantesikkerheten blitt bedre. På finansportalen.no kan du enkelt sjekke de beste boliglånsrentene hos alle banker, slik at du har et utgangspunkt for å prute. Mange banker har ekstra gode priser for ulike medlemskap i fagforeninger. Er du under 34 år, er BSU svært lønnsomt. Skal du kjøpe første bolig, er mange banker villig til å strekke seg langt. Husk at det er lett å bytte bank.

Lommebok med penger. Foto.
Foto: Colourbox.com

− Nedbetaling av gjeld er den sikreste måten å oppnå en solid privatøkonomi, fordi man blir mindre sårbar for økte renter. Har du penger til overs, er det er mer lønnsomt å betale ned boliglånet enn å ha penger på sparekonto, sier Jensen.

Sjekk forsikringene

Det kan være mye å spare på å gå gjennom forsikringsavtalene og prute eller bytte selskap. På finansportalen.no kan du sjekke priser hos de ulike selskapene. Har du installert alarm, sjekket det elektriske anlegget, byttet bil eller er medlem i ulike organisasjoner, kan det være mye å spare på en telefon til forsikringsselskapet ditt. Mange er dobbeltforsikret. Ofte er innboforsikring inkludert i fagforeningsmedlemskap, så ikke betal unødig for en ekstra forsikring.

− Unngå å kjøpe dyre såkalte trygghetsforsikringer når du kjøper mobiltelefon, PC eller hvitevarer. Du har alltid fem års reklamasjonsrett som dekker produksjonsfeil på produktene. Husk å ta vare på kvitteringene eller registrer kjøpet i systemet hos butikkene, sier Jensen.

Strøm og varme

Årets sjokkpriser på strøm svir i lommeboka. På Forbrukerrådets strømpris.no finner du alle strømavtaler, så sjekk om du betaler for mye, og husk at det er lett å bytte. Mange strømselgere tilbyr også dyre og unødvendige forsikringer og maksprisforsikringer som du kan droppe.
Det er likevel begrenset hva du i dagens situasjon kan spare på å bytte, så den billigste strømmen er den du ikke bruker.

Sjekk lommetyvene

Det er ofte en tusenlapp i måneden å spare på å gå gjennom ulike abonnementer på nettaviser, tv-kanaler, blader, treningssentre, onlinekurs og lignende. Mange har autotrekk på dette og merker ikke at pengene forsvinner, ofte for tjenester man ikke benytter eller har glemt.
Vaner som kjøp av kaffe og en godbit på vei til jobb, koster fort et par tusenlapper i måneden.

Planlegg og bygg buffer

Mat og dagligvarer er en stor budsjettpost. Å planlegge innkjøpene og benytte seg av gode tilbud, merkes på privatøkonomien. Et enkelt og lønnsomt grep er å sett opp en ukemeny og handle stort en gang i uken i stedet for daglig småhandling. I Norge kastes én av åtte handleposer med mat. Det er svært skadelig både for lommeboka og miljøet.
Har du bensin- eller dieselbil, er det lett å spare en del ved å fylle de dagene i uken når pumpeprisen er lavest.

Å bygge opp en buffer til uforutsette utgifter kan være hensiktsmessig. Mikrosparing er en enkel og smertefri sparemåte. Legg inn at det skal spares en tier hver gang du bruker bankkortet, sier jensen.

Det er mye å spare på å kjøpe sommerklær om høsten og vinterklær om våren. Det samme gjelder hageutstyr, planter, husmaling og terrasseolje som selges til halv pris etter sesong. Å handle bjørkeveden om sommeren er også mye billigere og mindre stressende enn å vente til kulda setter inn. Pent brukte møbler, sportsutstyr og mye annet kan oftest kjøpes svært billig brukt, så sjekk finn.no, tise.com og bruktbutikker.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel