Reisetips fra Forbrukerrådet
16. juli, 2025
Forbrukerrådets tips for bagasjekaos, forsinkede fly og hetebølger.
Sommer betyr ferie, sol, reise og fritid. Som fort kan oversettes til streik, hetebølger, bagasjekaos og forsinkninger. Det som skulle være den mest avslappende tiden på året kan fort bli stressende dersom du ikke kjenner til rettighetene dine.
– Hvis flyvningen din blir forsinket eller innstilt har du klare og tydelige rettigheter. Rettighetene dine varierer både etter hvor lang forsinkelsen er, og hva som er årsaken til at det har blitt et avvik, sier forbrukerjurist Thomas Iversen.
Han viser til Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator der du kan regne ut rettighetene dine selv. I tillegg bør du følge godt med frem mot ferie, siden det jevnlig skjer justeringer av avgangstidene flyselskapene opererer med.
Du kan fort ha krav på en ekstrakompensasjon på mellom 250 og 600 euro dersom flyet blir mer enn 4 timer forsinket. Bruk kalkulatoren for å sjekke, og husk å kreve ekstrakompensasjonen fra flyselskapet dersom noe skjer.
– Flyselskapet gir deg ikke de pengene tilbake automatisk – du må kreve dem. Så bruk denne siden for å finne lenkene til skjema for forsinkelse eller kansellering – og send en klage, oppfordrer Iversen.
Hva med bagasjen?
Hvis noe hender med bagasjen din, er seniorrådgiveren klar på hva du må gjøre.
– Hvis bagasjen din blir borte eller skadet må du melde fra på flyplassen, sier Iversen. Jeg opplever at folk som venter bare noen dager med å melde ifra sliter med å bli trodd på at bagasjen faktisk ble skadd på flyvningen.
Når du fyller ut informasjon om den skadde eller tapte bagasjen for du en såkalt «property irregularity report» (PIR) med et unikt referansenummer. Denne må du ta godt vare på. Hvis du må kjøpe noe nytt mens du venter på at bagasjen skal komme må du også spare på kvitteringene.
– Et godt tips for å redusere ulempene ved forsinket bagasje er å pakke et par skift i håndbagasjen, da slipper du å bruke de første dagene på å handle hvis bagasjen bare blir litt forsinket, sier Iversen.

Vær og vind
Med økende temperaturer og mye hete i Sør-Europa, følger det av og til kaos for norske turister. Iversen minner på at du har rettigheter – men at dersom det blir skogbrann eller voldsomme hetebølger, er det andre ting enn turisters rettigheter som går foran.
– Når naturkatastrofer og voldsomme væromslag skjer, regnes det som ekstraordinære omstendigheter. Det vil si at en del av klagemulighetene dine bortfaller.
Har du kjøpt en pakkereise til et område rammet av hetebølger eller skogbrann – da kan du vurdere å avbestille i siste liten heller enn å reise. Det er begrenset hva du kan klage på når du velger å reise til utsatte steder, sier Iversen.
Sjekkliste før ferien:
- Følg med på informasjon fra flyselskap eller reiseoperatør
- Klag med en gang om du oppdager avvik
- Husk reiseforsikring for alle i reisefølget
- Ta med Europeisk helsetrygdekort
- Betal i lokal valuta

Øyvind H. Kaldestad
Fung. kommunikasjonssjef – Strøm