Forside > Bil > Kjøp og salg av bil > Sjekkliste før du kjøper bruktbil

Sjekkliste før du kjøper bruktbil


Ved å følge disse rådene øker du sjansen for et godt bruktbilkjøp.
Tipsene fungerer også for motorsykkel og bobil med litt tilpasning.
Check
Ja

Tenk igjennom behovet ditt og hvor mye penger du ønsker å bruke. Husk å ta med forsikring, drivstoff, bompenger, vedlikehold og potensielle reparasjoner i regnestykket. Eksperttips: Gammel bil, lang kjørelengde og lav kjøpesum betyr ofte økt risiko for feil. En billig bil kan fort bli dyr å eie.

Check
Ja

Når du vet hvilken type bil du trenger, bør du sjekke bilene både på nett og i det virkelige liv. Du er best sikret hvis bilen har nybilgaranti. Sjekk gjerne vår store bilgarantiguide. Hvis bilen selges med en slik garanti, bør du undersøke hvor lenge den varer, hva den dekker og hvor høy egenandelen er.

Check
Ja

Det er viktig å lese annonsen nøye. Hvis du overser noe i annonsen, kan du ikke klage på det i ettertid. Undersøk om bilen er bruktimportert, om servicene er fulgt og når den sist ble EU-godkjent, dette gjør du ved hjelp av bilanalysen under. Hvis du lurer på noe i annonsen, send en melding til selger og spør hva det betyr. Eksperttips: Hvis bilen er bruktimportert, så kan den mangle tilpasninger til nordiske forhold. Husk å spørre selger om dette før du slår til på en slik bil.

Check
Ja

Kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll sjekker du hos Statens vegvesen.

Check
Ja

Sjekk i Brønnøysundregisteret om det er registrert heftelser på bilen. Eventuelle heftelser følger bilen, og ikke eieren. Du kan også bestille en pantattest fra Løsøreregisteret. En pantattest kan dokumentere at du var i god tro hvis det skulle oppstå tvist senere.

Check
Ja

Prøvekjør alltid bilen før du eventuelt kjøper den. Ta gjerne med deg en bilkyndig venn og kjør minst noen kilometer. Test bilen i ulike hastigheter, i oppoverbakker og på dårlige veier. Følgende spørsmål bør du minst kunne svare på under prøvekjøringen:

  • Har bil og motor normalt støynivå?
  • Er det vibrasjoner hvis du kjører over 60 km/t?
  • Girer den normalt?
  • Hopper giret ut av posisjon hvis du slipper gassen?
  • Fungerer bremsekraftforsterkeren og håndbremsen?
  • Holder rattet stø kurs?
  • Virker klimaanlegget?
  • Lyser det noen lamper på dashbordet?
  • Fungerer vindusheisene og andre elektriske systemer?

Du tar en veldig stor risiko ved å kjøpe bilen usett. Eksperttips: Ved kjøp av brukt elbil bør du undersøke at bilen lader på normalt vis. Hvis du kjøper elbil for første gang, så be selger vise deg hvordan laderen fungerer.

Check
Ja

Forbrukerrådet anbefaler at du benytter tilstandsrapporter fra NAF, Viking eller et autorisert bilverksted

Uansett hvor god tonen er mellom kjøper og selger, er det også viktig å bruke en skriftlig kontrakt. Alt dere har blitt enige om muntlig, må med i kontrakten. Da unngår du at det blir påstand mot påstand i etterkant. Ta vare på både kontrakt og annonse.

Bruk gjerne Forbrukerrådets brukbilkontrakt

 

Det kan i tillegg være lurt å vurdere eierskifteforsikring, særlig ved kjøp og salg i øvre prisklasser.

Shake (betalingstjeneste, for øyeblikket begrenset til Bergensområdet) inneholder alle disse elementene og anbefales av Forbrukerrådet.

Check
Ja

Du har reklamasjonsrett i to år hvis bilen er kjøpt av en privatperson, fem år hvis bilen er kjøpt av en forhandler. Du kan kun klage på feilopplysning, utelatte opplysninger og feil som ikke er en del av bilens vanlige vedlikehold. Sjekk mer om hvordan du går frem for å klage på våre nettsider.