Forside > Bil > Kjøp og salg av bil > Sjekkliste før du kjøper bruktbil

Sjekkliste før du kjøper bruktbil


Vi har laget en sjekkliste for et tryggere bruktbilkjøp. Tipsene fungerer
også for motorsykkel og bobil.

Skriv kontrakt

Check
Nei

En skriftlig avtale beviser hva som er avtalt. Benytt gjerne Forbrukerrådets kontrakt. Ta også vare på annonsen for bilen.

Forbrukerrådets brukbilkontrakt

Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll

Check
Nei

Kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll sjekker du hos Statens vegvesen

Sjekk om det er gjeld knyttet til bilen

Check
Nei

Dersom bilen er pantsatt, kan du risikere å miste den. Det følger nemlig bilen, og ikke eieren. Du sjekker det enkelt hos Brønnøysundregistrene, og ta vare på utskriften. Det tar om lag tre dager før en heftelse blir registrert. Det er viktig at du kan dokumentere at du har vært i god tro, dersom det skulle bli problemer i ettertid.

Sjekk om årsavgiften er betalt

Check
Nei

Fra 1. januar 2018 ble årsavgiften erstattet av en trafikkforsikringsavgift. Avgiften kreves inn av forsikringsselskapene sammen med forsikringspremien. Når du kjøper bil, så trenger ikke sjekke om avgiften er betalt fra og med 1. januar 2018.

Informasjon om avgifter fra tidligere år finner du hos Skatteetaten

 

 

Sjekk at selger eier bilen

Check
Nei

Pass på at selgerens legitimasjon stemmer med navnet på eieren i vognkortet. Hvis du betaler til en som ikke eier bilen, risikerer du å tape både pengene og bilen. Send sms til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret ditt: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner.

Sjekk serviceheftet

Check
Nei

Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den. Statens vegvesen tilbyr også kjøretøyopplysninger via SMS.

Sjekk tilstanden på bilen

Check
Nei

Undersøk tilstanden på bilen og be om prøvekjøring. Du bør også få gjort en test hos et autorisert verksted. Benytt gjerne tilstandsrapport som er utarbeidet av Forbrukerrådet og Norsk Bilbransjeforbund.

Tilstandsrapport bruktbil

Sjekk om det er garanti på bilen

Check
Nei

En garanti skal gi deg bedre rettigheter enn hva loven allerede gjør. Det kan være slikt som lengre klagefrist, eller gratis reparasjon. Sjekk at tidligere eier har fulgt vedlikeholdsprogrammet – det er en forutsetning for at garantien skal gjelde.