Forbrukerrådet med viktige gjennomslag i 2024

2. mai, 2025

Forbrukerrådet fikk gjennomslag i en rekke viktige saker i 2024. I årsrapporten finner du oversikt over forbrukerseiere, større hendelser og nøkkeltall for Forbrukerrådet.

Arbeidet har vært styrt av tydelige satsinger på bærekraft, digital utvikling og økonomisk sårbarhet – i tillegg til en særlig satsing på unge forbrukere.

– Forbrukerne trenger en sterk stemme som sikrer deres rettigheter. Større økonomiske forskjeller gjør flere sårbare og krever et sterkt forbrukervern, ikke minst i vanskelige tider, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Fremover vil Forbrukerrådet arbeide for en trygg digital hverdag. Vi vil også bidra til at det blir enklere å leve mer miljøvennlig og at forbrukere blir mindre sårbare og lettere unngår økonomiske fallgruver.  

Inger Lise Blyverket.Foto
Foto: Forbrukerrådet

– Arbeidet med å få på plass et mer forbrukervennlig samfunn er krevende og krever langsiktig innsats. Det er da også gledelig å se at det ble gjennomslag i en rekke viktige forbrukersaker i 2024.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast Se Forbrukerrådets årsrapport for 2024

Viktige forbrukerseiere i 2024

En bunke med fakturaer.Foto

Gebyrer i inkassosaker

Inkassoselskapene melder om flere saker og økt gjeldsbelastning for de som allerede sliter. Forbrukerrådet har jobbet for å redusere inkassosalærene og gebyrene hos namsfogden.

Strømmast.foto

Sluttbrukermarkedet for strøm

I 2024 har vi jobbet mye med å hindre at kraftleverandørene ensidig kan endre allerede inngåtte avtaler. Stortinget var enig med Forbrukerrådet, og ba regjeringen stramme ytterligere inn.

En person som  holder bankkort i hånden og ser på pc.Foto

Produktpakker bør begrenses

Finansmarkedsmeldingen 2024 viser at Finanstilsynet, Justisdepartementet og Finansdepartementet sammen vil vurdere tiltak for å begrense veksten av produktpakker av finansielle tjenester.

En person som tar bilde av usunn mat.Foto

Usunn mat og drikke

Forbrukerrådet har lenge etterlyst et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke mot barn under 18 år. I 2023 ba Stortinget regjeringen om å utarbeide et forslag til forskrift. Forslaget er nå ute på høring.

Grindrapp.Illustrasjon

Medhold for Grindr-klage

I september vedtok selskapet bak sjekkeappen Grindr å anke tingrettens beslutning til lagmannsretten. Lagmannsretten forventer å behandle saken i 2025.

Symboler av hjerter, firkanter og stjerner. Illustrasjon

Virtuell valuta i dataspill

I september lanserte Forbrukerrådet en rapport om såkalt premium virtuell valuta i dataspill. På bakgrunn av rapporten klaget vi og 21 andre BEUC-medlemmer inn sju ledende dataspillprodusenter for brudd på loven.

Inger Lise Blyverket.foto

Forbrukerlovgivning for leie av ting

Ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2024 ble SV og Ap/SP enige om å utrede et nytt lovverk for leie av ting. Målet er å få på plass et lovverk i 2026.

Forbrukerrådets satsingsområder i 2024

Forbrukerrådets satsingsområder i 2024 bygde videre på de tre hovedsatsingene i strategien: økonomisk sårbarhet, digital sårbarhet og bærekraft.

Økonomisk sårbarhet favner mye av Forbrukerrådets arbeid. I 2024 har blant annet arbeidet vært knyttet til utfordringer med forbrukeres gjeldsbelastning, vansker med å sammenligne finansielle produkter, manglende trygghet for leietakere, utfordringer i strømmarkedet og høye inkasso- og faktureringsgebyrer.

Overgangen til et bærekraftig samfunn utfordrer alt forbruk og alle forbrukere. I 2024 har Forbrukerrådet hatt et særlig fokus på innholdet av kjemikalier og bisfenoler i matemballasje, fjerning av merverdiavgiften på reparasjoner og brukthandel, bedre rettigheter ved leie av ting og økt satsing på energieffektivisering.

En stadig større del av forbrukerhverdagen digitaliseres. Forbrukerrådet har gjennom mange år arbeidet for å holde teknologiselskapene ansvarlige og fremmet blant annet to klager på Meta sist år. Arbeidet med å sikre barn og unge på nett har også vært sentralt, og Forbrukerrådet har kommet med en serie innspill til regjeringens gjennomgang av lovverket på området.

Det har også vært et særlig fokus på arbeidet med barn og unge i 2024, hvor markedsføring av usunn mat og drikke og en tryggere og mer inkluderende russetid har stått sentralt. Barn og unges utfordringer var også tema for Forbrukerkonferansen 2024.

Forbrukerrådet sendte i 2024 stevning til innkrevingsselskapet Riverty Norway AS, som kjøper fakturakrav fra bom- og parkeringsselskaper. Målet er at saken blir ført som gruppesøksmål. Forbrukerrådet var også partshjelp i rettssak mot Tesla, som reduserte hastigheten ved lading på en av modellene.

Mer om Forbrukerrådets arbeid og nøkkeltall fra blant annet nemndsbehandling, henvendelser og besøk på Forbrukerrådets tjenester finner du i årsrapporten for 2024.