Forbrukerrådet vant på alle punkter. Retten kom frem til at gebyrene ikke stod i stil med løftene som var gitt, og at banken må betale tilbake deler av summen de har belastet kundene.
– Saken viser at banker ikke kan nøye seg med å endre fremtidig praksis, når tilsyn og andre kontrollorganer dokumenterer at de har opptrådt i strid med regelverk og god skikk. De må også betale kundene tilbake det de har tapt. Slik er det når selger bryter avtalen i andre bransjer og sammenhenger. For oss har det vært viktig å få en rettslig avklaring av dette, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
Gruppesøksmålet omfattet aksjefond DNB Norge, DNB Norge (I) og DNB Norge (Avanse I)
– Bankens høye gebyrer har spist opp for mye av kundens sparepenger. Vi tar det for gitt at dommen vil disiplinere finansbransjen til i større grad å sette kundenes behov foran egen vinning, sier Inger Lise Blyverket.
Allerede effekt
Forbrukerrådet og DNB møttes først i tingretten, hvor banken fikk medhold. Forbrukerrådet anket dommen, og det er runden i lagmannsretten som nå gikk i rådets favør. I tiden som har gått siden saken satte i gang, har Forbrukerrådet sett positive endringer i fondsbransjen. Nå håper direktøren at dommen vil ha en ytterligere påvirkning på gebyrene for fondskunder.
– DNB har allerede satt ned prisene på sine fond, og resten av bransjen må følge etter for å holde seg relevante for kundene. Vi tror søksmålet har hatt en oppdragende effekt, og er veldig glade for å se at fondsbransjen beveger seg i en mer forbrukervennlig retning, sier Blyverket.
Dommen er ikke rettskraftig og DNB har en måned på seg til å anke.
Er det noe disse 180 000 kundene må gjøre nå? Svaret er nei. Dersom DNB ikke anker, utbetales dette uten at kundene behøver å foreta seg noe. Vi vet ikke hvem disse 180 000 fondskundene er, da retten ikke ville gi oss innsyn i kundelistene. Dersom du lurer på om du har krav mot DNB, må du kontakte banken.