Siste nytt

Sparkesykkelfirma villeder om rettigheter 

4. februar, 2022

Forbrukerrådet klager inn elsparkesykkelfirmaet Stayclassy AS til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven.  

De siste året har Forbrukerrådet hatt en markant oppgang i henvendelser fra fortvilte sparkesykkel- og ståbretteiere.  

– Vår veiledningstjeneste har hørt fra mange forbrukere som har blitt behandlet ugreit av Stayclassy. De bryter lovverket på flere felt, og gir i tillegg særdeles dårlig kundebehandling, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 

Stayclassy spesialiserer seg på salg av små elektriske kjøretøy, som elsparkesykler og ståbrett, og Forbrukerrådet registrerte i 2021 rundt 200 henvendelser fra folk som sliter med å få utøvet rettighetene sine i møte med firmaet.  

– Det er en rekke ting som forbrukerne opplever som problematisk, men det mest sentrale er at sparkesyklene rett og slett slutter å virke etter kort til. Da tar forbrukerne kontakt med Stayclassy, men der melder de om at de ikke får svar eller ikke blir fulgt opp, forklarer Iversen. 

Thomas Iversen.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Ingen reklamasjon 

Elsparkesykler har i utgangspunktet en reklamasjonsfrist på fem år. Dersom sykkelen har feil og mangler, skal selskapet kostnadsfritt utbedre feilen eller gi deg en ny vare. Forbrukeren som har handlet hos Stayclassy melder om dårlige produkter, som raskt går i stykker – og kundeveiledere som nekter dem reklamasjon. 

– Våre veiledere har hørt mye forskjellig,  alt fra at kunden må dekke reparasjonen etter det har gått seks måneder til at åpenbare mangler skyldes feilbruk, sier Iversen. 

Ulovlige kjøretøy 

Flere steder på markedet kan du kjøpe elektriske sparkesykler som kan kjøre over 20 km/t med ren motorkraft. Slike sykler er ulovlige å bruke, og er like ulovlige på veien som på privat område og i skogen.  

– Å bruke en ulovlig sparkesykkel kan ha store konsekvenser for forbrukeren. Du blir selv økonomisk ansvarlig for alle skader som måtte skje ved bruk, og forsikringen din vil ikke dekke dersom sykkelen er ulovlig. Forbrukerrådet fraråder på det sterkeste å bruke ulovlige elsparkesykler til noe som helst, forteller Iversen. 

 Det skal ikke så mye til før en slik sykkel regnes som ulovlig. Dersom sykkelen ved enkle grep, typisk via display eller app, kan fjerne fartssperren er sykkelen allerede ulovlig.  

Klages inn til Forbrukertilsynet 

Med bakgrunn i henvendelser fra forbrukere og gjennomgang av tvistesaker mottatt av Forbrukertilsynet har vi valgt å klage firmaet inn til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven.  

– Forbrukerrådet har sett nærmere på handelspraksisen til Stayclassy. Funnene fra gjennomgangen bekrefter vårt inntrykk av at det er alvorlige mangler ved handelspraksisen til firmaet,  som etter vårt syn kan utgjøre brudd på markedsføringsloven og/eller angrerettloven, forteller Iversen.  

Har du selv problemer med firmaet anbefaler ham deg å ta kontakt med Forbrukerrådets veiledningstjeneste, som kan hjelpe gi deg veiledning.  

Lurer du på hva slags rettigheter du har når du har kjøpt en elektrisk sparkesykkel? Da kan du enkelt og greit finne informasjonen du trenger her på våre sider: 

Elsparkesykler og små elektriske kjøretøy
Thomas Iversen.Foto

Thomas Iversen

Seniorrådgiver/forbrukerjurist

Presse

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel