Mat

Styr unna ulovlige bakeformer i silikon

14. desember, 2022

Forbrukerrådet har testet bakeformer i silikon for å undersøke om de lekker kjemikalier til maten. 8 av 18 bakeformer får rødt lys og bunnotering i testen. To bakeformer lekker så mye kjemikalier at de er ulovlige å selge til bruk i matlaging. Nå advarer Forbrukerrådet mot å handle i nettbutikker utenfor EU.

Mor og barn som lager muffins med muffinsformer.

Silikonformer er et populært og praktisk bakeredskap når muffinsene og kakene skal formes og bakes i ovnen.

Forbrukerrådet har derfor testet 18 forskjellige bakeformer i silikon – både fra internett og i norske butikker, for å undersøke om de lekker kjemikalier til maten. Hele 8 bakeformer får strykkarakter. 

Fulle av kjemikalier – ulovlig å selge til matlaging

To av produktene fra Amazon, Ionegg og Amazon Basics, avgir så mye kjemikalier til bakverket ditt at de rett og slett er ulovlig å selge til matlaging.

Sistnevnte bakeform, sammen med 6 round molds fra Wish og Silikon Cuocakeform fra populære Tupperware, avgir mer kjemikalier til baksten jo mer de brukes. 

Produktfoto av to bakeformer fra Amazon.
Er ulovlig: Disse bakeformene fra Amazon lekker så mye kjemikalier til maten at de er ulovlige å selge.

Det er totalt åtte av de testede silikonformene som inneholder problematiske og miljøskadelige siloksaner. 

Tre former, én fra IKEA og to fra Silikomart får grønt lys og ingen anmerkninger i kjemikalietesten. 

Produktfoto av tre bakeformer fra IKEA og Silikomart.
Vinnere: Disse bakeformene fra IKEA (i gult) og Silikomart (i rødt) er helt fri for uønskede kjemikalier og avgir heller ingen til bakverket ditt.

— Styr unna nettbutikker utenfor EU

Europa har et strengere regelverk for kjemikalier i produkter enn mange andre land. Det betyr at du risikerer å få med mer skadelige stoffer på kjøpet når du handler varer fra nettbutikker utenfor EU.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet anbefaler at man særlig bør unngå å handle klær, kosmetikk, smykker og matlagingsprodukter fra nettbutikker utenfor EU.

— Styr unna utenlandske nettbutikker som Amazon, Wish, Shein og Aliexpress når du kjøper bakeutstyr eller andre produkter som er i kontakt med mat og kropp. Fordi disse nettbutikkene ikke er underlagt strenge europeiske lover og regler risikerer du helsa når du handler, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Det er særlig én aldersgruppe Blyverket peker på:

— Vi bekymrer oss spesielt for de yngste forbrukerne som handler mye på utenlandske nettsteder, sier hun.  

Les hele testen her.

Får mange tilbakemeldinger fra forbrukere

Det er ikke bare helsa man risikerer når man kjøper saker og ting fra utenlandske nettbutikker, understreker Blyverket. Du gambler også med både tid og penger når du drar kortet på verdensveven. 

— Forbrukerrådet snakker ofte med frustrerte forbrukere som får skyhøye tollregninger, produkter som ikke lever opp til forventningene og upraktiske returneringsordninger etter å ha kjøpt elektronikk, klær, kjøkkenutstyr og annet fra utenlandske nettbutikker, sier Blyverket. 

For det er lett å la seg lure: Mange utenlandske nettbutikker «kler seg ut» som norske. Les mer om det her: Advarer mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Bilde av ansatt: Jarle Oppedal.Foto

Jarle Oppedal

Leder for innsikt og læring

Om testen

Silikon inneholder ofte rester av en stoffgruppe som heter ringformede siloksaner. 

Disse siloksanene har en rekke negative effekter. Noen siloksaner er på EUs liste over særlig problematiske stoffer, noen er mistenkt hormonforstyrrende og noen er klassifisert som mistenkt for å skade forplantningsevnen.

Les mer om siloksaner hos Miljødirektoratet

For å undersøke om formene lekker uønskede kjemikalier til maten har laboratoriet brukt en etanolløsning som i tester av mat representerer fet mat eller mat som inneholder melk eller alkohol.  

Etanolløsningen har fått stå i formen i 100 grader i åtte timer. Testen ble gjentatt tre ganger med hver form for å kunne undersøke innholdet og mengden av kjemikalier som formene lekker ved gjentatt bruk. 

Dersom en bakeform lekker mer kjemikalier i tredje test enn i første test, anses silikonet som ustabilt. Da vil det være risiko for at bakeformen avgir mer og mer kjemikalier til maten når den brukes. For de fleste bakeformene i testen faller lekkasjen over tid, men for noen ser vi at lekkasjen øker fra første til tredje test.

For alle materialer beregnet til kontakt med mat gjelder en overordnet regel om at materialet ikke skal lekke kjemikalier i mengder som er helseskadelige. Det er ingen egen lovgivning som begrenser avgivelsen av spesifikke stoffer fra silikon som brukes i kontakt med mat.

Testen er utført i samarbeid med andre forbrukerorganisasjoner i Europa. Testen er en ren kjemikalietest. Det er ikke undersøkt hvor godt formene fungerer ved baking. Bakeformene i testen kan du kjøpe i norske butikker eller på utenlandske nettsider. 

Formene som får rødt lys avgir samlet mer kjemikalier enn de andre, eller de avgir mer problematiske siloksaner. Dette er skadelige stoffer, som vi bør eksponeres minst mulig for.

Forbrukerrådet mener disse kjemikaliene derfor ikke bør tillates i produkter som er i kontakt med mat.

Undersøkelsen viser at det er fullt mulig å lage silokonformer uten problematiske siloksaner i.  

Kjemikalielekkasjen fra den enkelte kakeform er ikke alene helseskadelig. Problemet er samlet eksponering fra skadelige kjemikalier over tid, som kan gi helseskade. Dette kalles for cocktaileffekten.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker