Bærekraft

Test av driller og slagbormaskiner

28. september, 2022

Forbrukerrådets test av borskrutrekkere og slagbormaskiner viser at de mest populære merkene ikke nødvendigvis har de beste produktene. Flere modeller havnet rett i el-søpla etter holdbarhetstestene.

Illustrasjonsfoto av en hånd som bruker borskrutrekker.

Enten om du skal skru sammen en hylle eller montere en TV på betongveggen er det alltid fornuftig å ha rett og godt verktøy. Før man går til innkjøp er det imidlertid fint å vite at verktøyet gjør jobben, er trygt å bruke og ikke minst at det er holdbart.

For å gjøre et godt valg, må du vurdere hvor ofte du har tenkt å bruke maskinen og hvilke materialer du skal skru og bore i.

Forbrukerrådet har derfor testet tre ulike typer driller med ulike bruksområder:

Borskrutrekkere

For de enkleste oppgavene, som å skru inn skruer eller boring i tre og mykere materialer.

Slagskrutrekkere

For litt tøffere boreoppgaver i hardere materialer. Slagfunksjonen gjør at boret beveger seg opp og ned mot underlaget, og lar deg bore i alt fra treverk til granitt og metall.

Slagbormaskiner med ledning

For enda kraftigere boreoppgaver. De har en hammermekanisme som jobber mot boret, og de fleste leveres med ledning. Maskinene er ment å bore i harde materialer som betong og stein.

Borskrutrekker fra Black & Decker rett i søpla

Produktfoto av borskrutrekker fra DeWalt.
Delt førsteplass: To borskrutekkere fra DeWalt ble best i test (DCD791P2 avbildet her).

Skal du gjøre enkle oppgaver, som å henge opp bilder eller skru sammen hyller anbefaler vi to borskrutrekkere fra DeWalt. Produsenten har to modeller (DCD791D2 og DCD791P2) som begge scorer 7.5 på testen.

Førstnevnte (DCD791D2) finner vi til en noe lavere pris, den veier mindre og er bedre å holde og bruke. Dersom du kan nøye deg med et mindre kraftig verktøy, vil vi anbefale denne.

Sistnevnte (DCD791P2) er noe tyngre, men dersom du ønsker en maskin med mer kraft vil vi anbefale modellen med 5 Ah.

Begge drillene kommer med to batterier, som gjør at du kan lade det ene samtidig som du bruker det andre. Begge besto også holdbarhetstesten (se testmetode i faktaboks) med glans.

Produktfoto av borskrutrekker fra Black & Decker
Styr unna: Denne borskrutrekkeren fra Black & Decker ble ødelagt før testingen var ferdig.

Testens soleklare taper kommer fra Black & Decker. Deres borskrutrekker var den eneste modellen som ble ødelagt før testen var ferdig.

Les hele testen av borskrutrekkere uten slagfunksjon her

Billig og best: Slagskrutrekkeren fra HiKOKI

Drillen fra HiKOKI stikker av med seieren. HiKOKI DV18DBL2WPZ består testene med glans, har godt holdbart batteri og er vesentlig rimeligere enn andreplassen:

Bosch sin Professional GSB 18V-110C [lenke til produkt i test] er den dyreste i testen, men er drillen som gjør jobben best og scorer svært høyt på holdbarhet – både for skru- og slagfunksjon. Drillen kommer også med to batterier.

Produktfoto av to slagskrutrekkere fra hhv. HiKOKI og Bosch
HiKOKI og Bosch’ slagskrutrekkere er begge gode alternativ.

Nederst på lista finner vi Black & Decker og deres modell DCHD18KB. I borskrutrekker-testen ble motorene ødelagt av overoppheting, og i slagbortesten ble deler av innmaten ristet løs og maskinene fullstendig ødelagt. 

Les hele testen av slagskrutrekkere her

Tung men god: Bosch Professional GSB 24-2 beste slagbor med ledning

Dersom du skal gå hardt til verks og bore i stein eller pigge opp flisene på badet, bør du vurdere det kraftigste alternativet i testen – en slagbormaskin. Vi har testet 18 forskjellige alternativer, og best ut kommer Bosch Professional GSB-24-2.

Produktfoto av slagboret fra Bosch.
Tung, holdbar og funksjonell: Bosch professional GSB-24-2 er testvinner i kategorien slagbormaskin.

Denne scorer svært høyt på holdbarhet og på funksjon. Modellen veier imidlertid én kilo mer, og er fem ganger så dyr som andreplassen, så dersom pris og håndterbarhet er viktigst for deg anbefaler vi Black & Decker sin BEH200-Q.

Flere av slagbormaskinene går i stykker etter testen. Noen mister borefunksjon, noen mister skrufunksjon, mens testens taper, Skils modell 6290 AA, mister både skru- og borefunksjonen etter holdbarhetstesten (se testmetoder i faktaboks).

Produktfoto av slagboret Skil 6290.
Totalhavari: Skil 6290 blir testtaper etter at slagbormaskinen hverken kan skru eller bore etter testen.

Les hele testen av slagbormaskiner med ledning her.

— Må kunne forvente bedre

Å kjøpe verktøy kan ofte gå hardt utover lommeboka, og mange stoler nok for blindt på kjente merkevarenavn når de skal handle, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

— Driller og slagbor er dyrt, og kan gjøre et kraftig innhugg i økonomien. Da er det surt å kaste bort pengene på et verktøy som raskt går i stykker. Igjen viser våre tester at de kjente produsentene ikke nødvendigvis lager de beste verktøyene. Man må kunne forvente at kostbart verktøy ikke kollapser under testene, sier Blyverket.

Portrettfoto av Inger Lise Blyverket
Ikke stol blindt på kjente merkevarer, sier Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

Nordmenn er i verdenstoppen på kasting av el-avfall, og enkelte av modellene går rett fra testen til el-søpla. Det forklarer en del, ifølge Blyverket. Skal man gå til innkjøp av nytt verktøy bør man ta holdbarheten til produktet med i regnestykket, sier forbrukerdirektøren.

— Om man er ute etter en rimelig drill bør man se på både prislapp og holdbarhet. En mer kostbar modell som holder i mange år er mer hensiktsmessig – både for lommeboka og miljøet, enn å stadig måtte gå til innkjøp av nytt verktøy fordi det går i stykker etter kort tid, sier Blyverket.

Ønsker momsfritak på reparasjoner

Skulle ulykken inntreffe og drillen går i stykker må det bli billigere å reparere den. Forbrukerrådet ønsker en trinnvis innføring av momsfritak på reparasjoner.

I lys av miljøutfordringene vi står overfor kan vi ifølge Blyverket ikke innrette samfunnet slik at vi belønnes for å bruke og kaste, mens det skal være dyrt og vanskelig å ta vare på det vi allerede har.

– Norge kan gjøre seg selv til et foregangsland ved å gjøre det langt billigere for hver og en av oss å reparere og ta vare på det vi allerede har i stedet for å kjøpe nytt, sier Blyverket.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Bilde av ansatt: Jarle Oppedal.Foto

Jarle Oppedal

Leder for innsikt og læring

Om testen

Vi har testet 36 batteridrevne skrutrekkere, hvorav litt over halvparten har slagborefunksjon.

Spredningen i både pris og kvalitet er veldig stor.

Maskinene er testet ved boring i tre, metall og sandstein. Vi har brukt materialsandstein for å få konsistente testdata, sandsteinen tilsvarer omtrent det resultatet du forventer av boring i murstein.

Vi har også testet skrutrekkerne med slagfunksjon ved å bore i betong. Vi borer i betong, sandstein og granitt.

I skruetesten har vi skrudd inn skruer med dimensjoner på 6 x 80 og 8 x 80 millimeter.

I vurderingen har vi blant annet sett på om skrutrekkeren kan skru inn skruen hele veien og hvor lett maskinen er å håndtere. Et viktig trekk ved skruing er for eksempel at avtrekkerknappen er delikat nok slik at den er mulig å kjøre sakte i begynnelsen før skruen har tatt tak i materialet. Selv i skruetesten er forskjellene mellom maskinene store.

For de som har tenkt å bruke skrutrekkeren til mer omfattende jobber, er det lurt å se på hvor mange og hvor kraftige batterier som følger med kjøpet. De fleste skrutrekkerne i testen har doble batterier slik at den ene kan brukes mens den andre lades.

Vi har også sammenlignet hvor raskt batteriet lades og hvor mye du kan bore og skru etter en hurtiglading.

Batteriene lades 400 ganger.

For å teste holdbarheten monterer vi skrutrekkerne i testriggen vår og lar dem skru og bore med jevne mellomrom på en måte som tilsvarer 33 timers regelmessig bruk. Hvis skrutrekkeren har en slagborefunksjon, tester vi den på samme måte ved hjelp av kun boring med intervaller tilsvarende 4,5 timers bruk.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker