Tid for elsparkesykkel – dette må du huske på!

15. mai, 2025

Vår og sommer er høytid for bruk av elsparkesykler. Men det er en del du skal tenke på før du legger ut på veien.

Elsparkesykler har fått kraftig økt popularitet i Norge de siste årene. Men det som er ment å være en enkel og rask måte å komme seg rundt på, kan fort bli en svindyr affære dersom du ikke har ting på stell før du legger ut på tur.

– Noe av det viktigste du må ha på plass før du tar i bruk sykkelen er en ansvarsforsikring. Det økonomiske ansvaret for personskader er ubegrenset ved elsparkesykkelulykker, mens for skade på ting og eiendom er grensen 100 millioner kroner. De færreste har med andre ord råd til å havne i en ulykke dersom de ikke er forsikret, forteller fagsjef i Forbrukerrådet Thomas Iversen.

En ansvarsforsikring koster mellom 50 og 100 kroner i måneden, og tilbys av alle forsikringsselskaper som også tilbyr forsikring for bil.

– Det er en veldig billig forsikring mot potensielle krav i millionklassen. Mangler du forsikring kan du i verste fall havne i livslang gjeld, sier Iversen.

Forbrukerjurist Thomas Iversen på sparkesykkel.Foto
Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

Husk på brannsikkerheten

Elsparkesykler kjører på litiumionbatterier, som utgjør en stor brannfare dersom de blir skadet. Brannvernforeningen kan fortelle at de vanligste årsakene til skader er fukt, slag og støt. Batteriene kan i tillegg skades hvis det brukes feil lader, at batteriet over tid er helt utladet eller hvis det utsettes for lave eller høye temperaturer.

– Følg Brannvernforeningens råd for sparkesykler – lad kun med den anbefalte laderen, unngå som best du kan skader på batterier, la være å modifisere sykkelen selv, og vær oppmerksom på tegn som kan tyde på at noe er galt under lading, sier Iversen.

Disse tegnene kan være knitring eller spraking, uvanlig kjemisk eller brent lukt, oppsvulming av batteriet eller at batteriet/lader blir unormalt varmt.

Feil eller mangler? Du har rettigheter!

Elsparkesykler har i utgangspunktet en reklamasjonsfrist på fem år. Det har blitt avgjort av Forbrukerklageutvalget, og betyr at du kan klage til selger for feil som viser seg innenfor denne tidsperioden. Dersom sykkelen har feil og mangler, skal selskapet kostnadsfritt utbedre feilen eller gi deg en ny vare.

– Ta kontakt med selger og be dem rette opp i feilen. Ikke begynn å fikse sykkelen selv, da kan du fort ende opp med å miste reklamasjonsretten. Selger plikter å rette opp i produksjonsfeil innen rimelig tid, forteller Iversen.

Du må regne med noe vedlikehold av elsparkesykkelen. Utslitte bremser eller dekk er noe du ikke kan klage på. Du kan heller ikke klage på feil som skyldes skader eller ulykker.

10 tips for elsparkesykler:

  1. Du må være 12 år for å kunne kjøre elsparkesykkel.
  2. Alle bør bruke hjelm, men de under 15 år er lovpålagt å bruke hjelm.
  3. Husk å tegne ansvarsforsikring for elsparkesykkelen.
  4. Det er forbudt å kjøre elsparkesykkel hvis du har drukket alkohol.
  5. Det er kun lov med én person av gangen på elsparkesykkelen.
  6. Vær oppmerksom i trafikken, og parker forsvarlig.
  7. Du har fem års klagefrist hvis elsparkesykkelen slutter å virke slik den skal. Det gjelder også batteriet.
  8. Lad elsparkesykkelen når du er våken og til stede. Ikke lad ved en rømningsvei.
  9. Du kan ikke klage til selger hvis problemene skyldes selvpåført skade, ytre påvirkninger, normal slitasje eller manglende vedlikehold.
  10. Bruker du elsparkesykkelen mye, må du regne med vedlikehold av hjul, bremser og tilsvarende – på samme måte som en sykkel.
nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker