Forbrukerrådet klager Meny, Rema 1000 og Coop inn til Forbrukertilsynet for villedende markedsføring
6. mai, 2025
Forbrukerrådet klager Meny, Rema 1000 og Coop til Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven. Forbrukerrådet mener at dagligvarekjedene må oppgi førpris på tilbudene de markedsfører i fordelsprogrammene.
Klagen Forbrukerrådet har sendt til Forbrukertilsynet gjelder markedsføringen av prisfordelene dagligvarekjedene gir via fordelsprogrammene Meny Mer, Rema og Coop Medlem.
– Det skal være enkelt å forstå hva en vare koster i dagligvarebutikken, og det skal være enkelt å forstå om tilbudene vi får er reelle eller ikke. Vi har dokumentert at dagligvarekjedene bruker bonusprogrammer for å markedsføre tilbud uten å oppgi førprisen. Det gjør det vanskelig for forbrukerne å vurdere om tilbudene er gode eller ikke, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet mener at prisfordeler markedsført via fordelsprogrammene er omfattet av prisopplysningsforskriften. Forskriften sier at når en vare blir markedsført med nedsatt pris, må butikken oppgi førprisen på varen.

Vanskelig for forbrukerne å ta gode valg
Forbrukerrådet ser en klar trend der dagligvarekjedene bruker fordelsprogrammer for å markedsføre prisfordeler til medlemmene.
– Fordelsprogrammene gjør terskelen høyere for oss forbrukere til å ta gode avgjørelser når vi handler, fordi prisen blir uklar. Vi vet at konkurransen blant dagligvarekjedene allerede er for dårlig. Da er det ekstra viktig at dagligvarekjedene følger det vi mener er regelverket, sier Inger Lise Blyverket
Halvparten misliker å måtte ha app og medlemskap for å få laveste pris
Ifølge en representativ undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Forbrukerrådet, kommer det blant annet fram at:
• Kun halvparten (47 prosent) er fornøyd med kundeklubbene, fordelsprogrammene og appene de bruker.
• Halvparten (46 prosent) misliker å måtte ha app og medlemskap for å få laveste pris.
• Halvparten (47 prosent) synes det er forvirrende med alle de ulike tilbudene.
– Tallene i undersøkelsen og vår klage viser hvor utfordrende det har blitt å handle varer folk er helt avhengige av. Nå trenger vi en prinsipiell avklaring fra Forbrukertilsynet for å sikre at forbrukerne får den informasjonen de trenger for å gjøre gode kjøp. Dagligvarekjedene må sørge for at folk forstår hva en vare koster, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Thomas Ege
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og økonomi
Hva handler klagen om?
Klagen Forbrukerrådet har sendt til Forbrukertilsynet gjelder spørsmålet om det er noen prinsipiell forskjell mellom et tradisjonelt salg og prismarkedsføring gjennom bonusordninger.
Samtlige kjeder praktiserer et skille ved å vise historisk førpris ved vanlige salg, men ikke når rabatten blir gitt i et bonusprogram.
I tillegg gjelder klagen de mer generelle bestemmelsene i markedsføringsloven om villedende utelatelser.
En villedende utelatelse skjer dersom selgeren utelater eller skjuler vesentlige opplysninger som forbrukerne trenger for å ta en informert økonomisk beslutning, eller når opplysningene blir presentert på en uklar måte.
Forbrukerrådet har også noen bemerkninger til praksisen med å redusere prisen på varer som nærmer seg utløpsdatoen.