Siste nytt

Forbrukerrådet advarer studenter som vil ta hybel usett

19. juli, 2021

20. juli får mange norske ungdommer vite hvilken utdanning de kommer inn på, og dermed hvor i landet de skal bo. Forbrukerrådet advarer om at de kan tape mye penger på å takke ja til en hybel de ikke har sett.


Denne uken inneholder en skjebnedag for mange unge, da de får svar på samordna opptak. For mange kan nemlig svaret bety at de skal inn i et hett boligmarked, og Forbrukerrådet frykter at mange vil gå på en hybelsmell. Pia Høst er avdelingsdirektør i Forbrukerrådet, og forteller at mange fortvilte studenter tar kontakt gjennom studieåret.

Foreldrene mister nattesøvnen

Husleie er på fjerdeplass over hva folk ringer og spør Forbrukerrådet om.

– Noen forteller at det er uholdbare boforhold med mugg som henger som et teppe nedover baderomsveggen. Andre har fått hybel som rett og slett ikke er trygg. Den kan for eksempel mangle forskriftsmessig rømningsvei ved brann, påpeker Høst.

Unge mennesker er gjerne ikke vant til å skulle tenke over slike ting, de gleder seg over en ny og spennende tilværelse. Dette kan imidlertid få foreldre til å miste nattesøvnen, så det er gjerne de som ringer inn disse spørsmålene til Forbrukerrådet.

Avdelingsdirektøren kan også opplyse om at uenighet rundt depositum er en gjenganger på forbrukertelefonen. Det skal settes inn på en egen depositumskonto i leietagerens navn for å sikre en ryddig prosess i tilfeller som at utleieren mener at det er oppstått en skade.

– Her gjør mange utleiere feil, og setter inn pengene på sin egen konto. Da mister studenten kontrollen over beløp som svir ordentlig i en stram studentøkonomi, understreker Høst.

Mann pakker opp av esker. Foto.
Mange ungdommer er spente på studietilværelsen. Forbrukerrådet gir ti tips for å lykkes med hybelen. Foto: Colourbox

De fleste vil ta bolig usett

Forbrukerrådet har fått utført en undersøkelse som viser at studentene er villige til å ta en bolig de ikke har sett (se faktaboks). Det kan bli en smertefull start på studieløpet, gjør Pia Høst oppmerksom på:

– Vi har faktisk hørt om folk som har betalt 20 000 på forhånd, og ankommer studiebyen sin, og oppdager at hybelverten ikke finnes. De kan ha lagt ut bilder av en bolig de ikke disponerer, som er tillitsfull ungdom slår til på. Det er fryktelig trist, og en ordentlig dårlig start på den selvstendige tilværelsen, poengterer hun.

Forbrukerrådet jobber for at husleieloven skal gi leietagerne en større trygghet.

Forbrukerrådets ti hybeltips

🧐 Se hybelen FØR du betaler.
📝 Bruk kontrakt.
🔌 Sjekk hva som er inkludert i husleien.
🧑‍🔧Undersøk hvilke plikter du får.
📅 Merk deg oppsigelsestiden.
💰 Krev depositumskonto.
📸 Dokumentér skader på bolig med utleier ved inn- og utflytting.
🔧 Hold boligen i stand.
❌ Ikke undertegn for andre. I kollektiv bør alle signere.
😠 Klag hvis utleieren ikke gjør det han skal. Du kan få hjelp av Husleietvistutvalget, forliksrådet eller et konfliktråd.

Les mer om husleie.

Om undersøkelsen

Av et utvalg på 1003 respondenter planla 31 personer mellom 18 og 25 år å flytte på grunn av studier. Av disse ville to tredeler akseptere tilbud på bolig de ikke har sett. Av de 39 i denne aldersgruppen som tidligere har flyttet på grunn av studier var det nøyaktig like stor andel som hadde valgt å takke ja til en bolig usett. Undersøkelsen er utført av YouGov i perioden 23. til 28. juni 2021.

Abonner på vårt nyhetsvarsel