Slik bytter du julegaven

27. desember, 2023

Passet ikke genseren, eller fikk du to av den samme boka? De fleste butikker lar deg bytte så lenge du gjør det i tide.

Det er gode muligheter for å få byttet julegaven, selv om dette ikke er lovfestet rettighet. Det viktigste er at produktet er uåpnet og ubrukt og at du bytter i tide.

– Det er lurt å bytte så fort som mulig, aller helst i romjulen. Fristen for å bytte varierer fra butikk til butikk. Har du fått med en byttelapp kan du enkelt sjekke hvor lang byttefrist du har, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.

– Hvis du ikke har fått byttelapp eller vet hvor gaven er kjøpt, er det lurt å spørre den som ga deg presangen fortsatt har kvitteringen, eller i det minste kan si hvor gaven er kjøpt.

– Det er også viktig å ha med seg at det er butikkens egne betingelser og vilkår som gjelder. Butikken ønsker å selge varen videre, så det er viktig at du behandler varen pent, ikke ødelegger emballasjen og lar alle lapper være på.

Nina Gløersen.Foto
Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen. Foto: Forbrukerrådet

Sjekk fleksible byttevilkår og angrerett

Noen kjeder har også fleksible byttevilkår, hvor du kan få byttet varen i opptil seks måneder. Flere opererer også med fornøydhetsgaranti, hvor du kan levere inn produktet innen en måned.

Når du vil bytte noe som er kjøpt i en nettbutikk, må du ta kontakt med selger for å høre hva som kreves for å få bytte. Du har også angrerett når du handler på nett. Denne gjelder i 14 dager etter at den som handlet mottok varen. Det er sjeldent ikke angrerett hos nettbutikker registrert utenfor EU.

Bytte av brukte gaver

I en undersøkelse Forbrukerrådet har fått gjennomført, sa en av to at de kunne ønske seg brukte julegaver. Her kan det være vanskelig å få byttet – men ikke umulig.

– Mange bruktbutikker gir ut byttelapper. Da kan man dra tilbake til butikken og bytte, som i andre butikker. Hvis du har handlet av privatpersoner, for eksempel på Finn.no eller Tise, så har du ikke har rett på å få byttet varen, sier Gløersen.

– Her er det uansett andre muligheter, for eksempel å gi gaven videre ved neste anledning. Du kan jo også vurdere å selge det du fikk videre. Det er jo tross alt bedre enn å la gaven støve ned i kjelleren eller i boden.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker